Yeşil Enerji Sertifikası Nedir? Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

Yeşil Enerji Sertifikası Nedir? Nasıl Sahip Olabilirsiniz?
Kategori: Enerji, Tasarruf, Yasam Tarzi
Tarih: 25.01.2021
Paylaş

Bu yazımız şirketler ve dünyanın geleceği için…

Geçen ay karbon salınımından ve dünyaya etkilerinden bahsetmiştik. Şimdi neler yapabileceğimizi konuşma zamanı.

Dünyanın ısıl dengesini değiştiren ve küresel ısınmaya neden olan karbon salınımının pek çok kaynağı var. Ancak hemen hepsi bir ortak noktada buluşuyor, yenilenemez enerji kullanımının yarattığı karbon ayak izi.

Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de karbon ayak izini azaltmak adına pek çok çalışma yapıldı. Devlet destekli uygulama ile pek çok şirket bu konuda önlemler alıyor. Çünkü karbon salınımını azaltmak demek aynı zamanda enerji kaynaklarını verimli kullanarak hem dünyanın geleceğini koruma altına almak, hem de ekonominin sürdürülebilir olmasını sağlamak demek.

Ülkemizde, fosil kaynaklardan üretilen enerji ve fosil atıklardan üretilen enerji dağıtım hatları üzerinden ayrıştırılarak dağıtılmıyor. Bu nedenle fosil kaynaklardan üretim yapan santraller bu enerjiyi sertifikalandırıyor.

Bu sertifikalardan son zamanlarda en fazla öne çıkanı I-REC, Hollanda merkezli fosil enerji sertifikasyonu yapan bir kuruluş. Piyasadaki diğer sertifikalardan farkı ise megavat saat karşılığı elektrik kullanımından kaynaklı karbonu tedavülden kaldırmaya yönelik olması. Bu sertifikanın sahibi olmak bir taraftan da fosil enerji üreten şirketleri önemsiyorum destekliyorum anlamına da geliyor. I-REC elektrik üretiminden kaynaklı karbon emisyonunun belli bir seviyeye çekilmesi adına önemli bir sertifika.

Bir de VCS olan sertifika var. I-REC kadar spesifik olmasa da bu sertifika da dünyadan kabul görmüş standartlara uygun olarak karbon emisyonunu tedavülden kaldırmaya yarıyor.

Karbon azaltım sertifikasına sahip olmanın en kolay yolu piyasayı ve operasyonu takip eden, enerji tedariki hizmetini sağlayan firmamıza danışmak. Sepaş Enerji’den alınan sertifikalar kodları aracılığıyla doğrulanabiliyor. Sertifikalar aylık veya yıllık olarak alınabiliyor. Burada tabii bir işletmenin öncelikle neden karbon azaltım sertifikası almak istediğine karar vermesi gerekiyor. Bu nedenler her kurum için değişebilir; global standartlar olabilir, emisyon değerini düşürmek olabilir. Ancak işin özünde, sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olmak ve dünyanın dengesini bozmadan yaşamanın bir yolunu bulmak yatıyor.