Dünden Bugüne Telefonun Gelişimi

Dünden Bugüne Telefonun Gelişimi
Kategori: Teknoloji
Tarih: 15.03.2018
Paylaş

Günümüzde neredeyse herkesin hayatında önemli bir paya sahip, olmazsa olmazlarımız arasında yer alan telefonun tarihsel gelişimini mercek altına aldık.

Graham Bell ve telefonun icadı

İşitme engelli annesinden etkilenen Graham, hayatı boyunca işitme engelliler için çalışmalarda bulundu. Bu çalışmalarının en önemli meyvesi ise telefondur.

Elektrik mühendisi arkadaşı Thomas Watson ile Amerika’da ilk telefonu icat eden Graham, bu aygıta Radyofon ismini verdi. İkili, 10 Mart 1876 yılında tarihteki ilk telefon görüşmesini gerçekleştirerek dünyaya yayılacak bir iletişim devrimi başlattı.

Memuresiz Telefon Devri

Telefonun icadından sonra, iletişim doğrudan değil santraller aracılığıyla sağlanıyordu. Yani iletişim kurmak için bir aracıya ihtiyaç duyuluyordu. Las Chicas del Cable isimli İspanyol dizisinde aynı dönemde santrallerde çalışan memurelerin hikâyesini izleyebilirsiniz.

Aracı santral kullanma dönemi, Stowger adında bir cenaze levazımatçısının isyanına kadar sürdü. Söylentiye göre rakip cenaze levazımatçının eşi, telefon santralinde çalışıyordu ve insanları kendi kocasına yönlendirerek mesleğini kötüye kullanıyordu. Duruma öfkelenen Stowger, otomatik bir aracı icat etti ve santral memurelerine gerek duyulmayan  “Memuresiz Telefon” devri başladı.

Türkiye’de telefonun gelişimi

Anadolu’ya İlk telefon 1908 yılında, Osmanlı döneminde geldi. Kadıköy ve Beyoğlu ilk açılan santrallerdir. İlk otomatik santral ise Atatürk’ün emriyle 1926 yılında hizmete açıldı.

Telefon ülkemize her ne kadar 1900’lerin başında gelmiş olsa da yaygınlaşma süreci 1970’lerde başladı.

Radyofon’dan, yeni nesil akıllı telefonlara geldiğimiz süre zarfında; telefon sadece ses iletim cihazı değil; bilgisayar, televizyon, müzik çalar, fotoğraf makinesi olmayı başardı. Gelecek teknolojiler, neleri değiştirecek hep birlikte göreceğiz.