Vücudumuz Neden Elektriklenir?

Vücudumuz Neden Elektriklenir?
Tarih: 24.10.2018
Paylaş

Biriyle tokalaştığımızda ya da yalnızca karşı tarafa dokunduğumuzda hepimizin başına gelmiştir: “Çıt” sesiyle birlikte gelen elektriklenmeler, refleks olarak ani bir şekilde ürkmemize neden olur. Sinir sistemine bağlı olarak gerçekleştiği bilinen bu elektriklenmelerin ise henüz tıpta bir nedeni bulunamamıştır. Nöronların boş kalması sebebiyle yaşandığı var sayılsa da, konuyla ilgili kesin bir bulguya rastlanamamıştır. Plastik kıyafetlerin de sebep olabileceği bu elektriklenmeler, vücudumuzda biriken statik enerjinin dışa vurulmasıdır aslında. Birçok farklı değişkenin neden olduğu bilinen elektriklenmelerden arınmak için de size bazı önerilerde bulunacağız. Böylelikle daha az “çıt” sesi duyacaksınız.

Elektriklenme ile nasıl başa çıkarız?

Herkesin bildiği üzere elektriklenmelerin aslında birebir çözümü yalın ayak toprağa basmaktır. Temiz toprak sayesinde vücuttaki tüm elektrik çekileceğinden bu gibi çarpılmaların da önüne geçebilirsiniz. Bunun dışında gündelik hayatınızda da bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Mesela sıcak su ile duş almayı seviyorsanız, elektrik yüklenmeye de davetiye çıkarmış olursunuz. Sıcak su saçınızdaki nemi alacağından tüm elektrik o bölgeye yüklenecektir. Dolayısıyla duşunuzu sıcak su ile almak yerine ılık suyu tercih etmelisiniz. Böylelikle hem vücudunuzdaki elektrikten arınacak hem de daha dinç bir vücuda sahip olacaksınız.

Ama asıl mesele stresle başa çıkma yönteminiz diyebiliriz. Hayatımızın zorlu koşulları her ne kadar bizi stresten tamamen arındırmasa da onunla başa çıkmayı mutlaka öğrenmemiz gerekir. Strese bağlı duygusal değişiklikleriniz sinirler üzerinden gerçekleştiği için direkt sinir sistemini etkiler. Dolayısıyla yaşadığımız stres sebebiyle de elektriklenmelere fazlaca maruz kalabiliriz. Tüm bunları göz önünde bulundurarak kısa vadede bazı nefes alma teknikleri ile stres anından uzaklaşabilirsiniz. Kısa yürüyüşler de anlık duygu durumunuzu düzenlemenize yardımcı olacaktır. Uzun vadede ise kendinize zaman ayırarak stresli anlarınızdan uzaklaşabilirsiniz. Spor yapmak, hobi etkinliklerine katılmak gibi aktiviteler size güven alanları oluşturacaktır.

Peki vücudumuzdaki bu elektrik içeride nasıl bir süreçten geçer?

Vücudumuzdaki milyonlarca hücre, elektrik üretimini sağlar. Bu hücrelerin zarlarındaki voltaj ise elektrik potansiyelinin oluşmasına yardımcı olur. Diğer yandan hücre zarlarının üzerinde, belirli iyonların geçişine izin veren kanallar bulunur. Hücre, elektrik ihtiyacında olduğu zaman, elektrik devresini tamamlamak için bu kanallardan biri açar ve sistem kusursuz bir şekilde işler.

Bu elektrik oluşumunun ne işe yaradığını merak ederseniz, yaşamsal faaliyetlerinize bakmanız yeterli olacak. Tüm o faaliyetlerin kurgulandığı şekilde ilerlemesi için bu elektrik sistemlerine ihtiyaç duyarız.  Dolayısıyla günlük hayatın koşturmasında her ne yaparsak yapalım, bu enerjiyle yaşadığımızı unutmamamız gerekir.