Enerji Okuryazarlığının Önemi Nedir?

Enerji Okuryazarlığının Önemi Nedir?
Kategori: Enerji, Tasarruf
Tarih: 03.09.2020
Paylaş

Şöyle bir dakika durup düşünsenize: Şu an kaç elektronik alet evinizde, işyerinizde çalışır vaziyette? Kaç tanesi o prizlerde takılı öylece duruyor? Acaba hepsi çalışıyor mu? Ne kadar elektrik harcıyor? Cihaz aktif olduğunda ömründen ne kadar azalıyor? Peki bu harcadığı elektrik gerçekten ne anlama geliyor? Etrafımızı hava gibi çevrelemiş elektriğe dair daha çok şey bilmemiz gerekmiyor mu?

Enerji okuryazarlığı ile sadece geçtiğimiz yüzyılın teknolojileri sayılan beyaz eşyalardan aldığımız verime değil; taşınabilir, giyilebilir hatta sürülebilir teknolojilerin çağında hayatımıza her an giren binlerce yeniliğe rahatça ulaşabiliyoruz. Dünyanın en önemli değerlerinden olan enerjiyi kullanan, kontrol eden güç olma yolunu, sadece tek bir alışkanlık edinerek, yayılmasını kendimizden başlatarak sağlayabiliyoruz.

Günlük hayatta her türlü ihtiyacımızda kullandığımız elektronik kavramının altına yerleşse de yaşamımızı elektriğin gücü ile sürdürebiliyoruz. Alışkanlıklarımız bilgilerimizden geliyor ve çağımızda her an güncellenen bilgiye erişimi olanlar, günümüzde sunulan böylesi kolaylıklara aynı zamanda ulaşabilme şansı bulanlar oluyor.

Başlarda çok küçük görünen bu ufak bilgiler, yıllık bazda ve uzun dönemde, düşen faturalarınızdan kullandığınız cihazın ömrüne ve dolaylı olarak yaşam kalitenize dek etkiliyor.

Enerji okur yazarlığı elektrik tüketen cihazlarınızı tanımakla başlar. İsteklerinizi azami ölçüde karşılayan cihazlara sahip olmak uzun dönemde oldukça değerli olan zamanınızı ve kazancınızı korumanızda size en büyük yardımcılardan olur. Bu konuda daha detaylı bilgi için verimlilik ve tasarruf arasındaki farkı irdelediğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.

Üzerinde 2200 W yazan bir elektrikli su ısıtıcısını satın alacağınız ana gidelim. Faturanıza yansıyacak olan 2,2 kWh bu ısıtıcının bir saatlik çalışma sonucu harcadığı enerji anlamına gelir. Bu değer tüketim alışkanlığımıza uymuyorsa, kaynağımızı başka ihtiyaçlarımıza ikame etmek bizi isteklerimize bir adım daha yaklaştıracakken neden o ürünü satın alalım?

Uzaktan ufak görünen W, kWh gibi terimlerden daha kaç tanesi sadece elektrik faturanızda yer alıyor bilmek istemez misiniz? Peki, biz yine baştaki sorularımıza dönüp onları aradan geçen zamana göre güncelleyelim. Şu an böylesine enerji tüketen cihazlardan evinizde ya da iş yerinizde aktif olan kaç tane var biliyor musunuz?

Elektriğin keşfinden beri enerji kullanımının gerçekten ilk kez hak ettiği yerde olduğu bir zamanı hep beraber soluyoruz. Eski zamanların bilimkurgu filmlerindeki, detayını bilmediğimiz, her tarafın tuşlarla dolu olduğu bir kontrol paneli odasında yaşıyoruz. Peki, roketleri ateşlemek için hangisine basmamız gerekiyor?

İçiniz rahat olsun. Yenilikçi yaklaşımlarla hayatınızın her anına ışık tutma vizyonunu benimsemiş Sepaş Enerji olarak, yaşam alanlarımızın tümünde enerji okuryazarlığını yayarak daha büyük değerler yaratmak adına biz, sizin yanınızdayız.