Küresel Isınmayı Önlemek için Neler Yapmalıyız?

Küresel Isınmayı Önlemek için Neler Yapmalıyız?
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 07.02.2019
Paylaş

Dünyaya sera gazı yayılmaya devam ettikçe küresel ısınmadan kaçmamız mümkün görünmüyor. Birleşmiş Milletler Raporu’na göre küresel ısınma sebebiyle ortalama hava sıcaklıkları 1.8 derece artacak ve denizler 60 cm kadar yükselecek. Kıyı şehirleri de tehdit altında, çünkü büyük bölümü sular altında kalacak. Bu senaryoları engellemek için dünyaya hızla yayılmaya devam eden sera gazını engellememiz gerekiyor. Bireysel olarak küresel ısınmayı önlemek için neler yapılabileceğini sizler için derledik.

Geri dönüşüm

Küresel ısınmayı engellemenin birinci kuralı, geri dönüşümün önemini kavramaktır. Geri dönüşümü alışkanlık haline getirip hayatımızın bir parçası yapabilirsek dünya daha iyi bir yer haline gelebilir. Günlük hayatımızda birçok konuda geri dönüşüm için faydalı adımlar atabiliriz. Örneğin; fazla kıyafetlerimizi çöpe atmak yerine ihtiyacı olan birine vermek, yapılabilecek en önemli adımdır. Bunun yanı sıra bitkisel atık yağlarını biriktirmeliyiz, çünkü lavabolardan dökülen her 1 litre yağ, 1 milyon litre temiz suyun kirlenmesine neden oluyor. Lavabodan dökmek yerine Alo Atık Hattı’nı arayarak yağlarını evimizden alınmasını sağlayabiliriz.

Ulaşım

Araçlarla seyahat etmek, hepimiz için büyük konfor. Ancak sera gazlarının yüzde 14’ü araçlarımız sebebiyle atmosfere salınıyor ve giderek artan araç kullanımı yüzünden de daha tehlikeli bir hale geliyor. Bu sebeple mümkün mertebe toplu taşıma kullanmamız gerekiyor. Eğer toplu taşıma kullanamayacağımız şartlardaysak da o zaman aracımızı paylaşarak en azından aynı yönde gidecek diğer insanların katkıda bulunmasını sağlayabiliriz. Aynı zamanda benzinimizi akşamdan almaya özen göstermeliyiz. Soğuk saatlerde aldığımızda benzin buharlarının atmosfere kaçmasını önleyebiliriz.

Enerji

Küresel ısınmanın önüne geçmek için mutlaka enerji kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Üstelik bu alışkanlıkları değiştirmek, hayatımızda çok büyük değişikliklere neden olmuyor ama dünya için ciddi bir kazanç oluyor. İşe, evdeki ampulleri değiştirmekle başlayabiliriz. Floresan tasarruflu ampul kullanımıyla yılda 1.5 ton sera gazı üretiminin önüne geçebiliriz. Üstelik elektrik faturasının azalması da cabası… Evde yapılan en büyük hatalardan biri de televizyon ve ışıkların kullanmadığı zamanlarda açık bırakılmasıdır. Bu alışkanlığımızı değiştirerek karbondioksit emisyonunu yüzde 10 kadar azaltabilirsiniz. Küçük bir ipucu daha! Lambanızın düzenli olarak tozunu alın, çünkü tozlu lambalar normalden yüzde 25 daha fazla enerji tüketir.

Isı yalıtımı

Evlerimizde yaptıracağımız ısı yalıtımı, yarı yarıya enerji tasarrufunun azalmasına katkıda bulunuyor. Yalıtımsız binalar, havaya boşuna enerji savrulmasına neden olduğundan çevreye zararlı olmasının yanı sıra bütçemizi de yakıyor. Ülkemizde ısı yalıtımı, maliyet olarak görülse de uzun vadede sağladığı yararlar tüm maliyeti karşılıyor aslında. Temiz bir çevrede hayatta kalmamız için ısı yalıtımına önem vermemiz, bu anlamda faydalarını göz ardı etmememiz gerekiyor.