Ünlü Yazarların Gerçek Meslekleri
Bazen bir şiirde, bazen bir romanda dokundular hayatlarımıza. Bazılarını çok sevdik, bazılarından nefret ettik. Yarattıkları karakterlerde kendi hayatımızdan izler bulduklarımız oldu. Ama hepsinden çok şey öğrendik. Ünlü yazarların eserleri sayesinde bir şiirle özlem duyduk, bir romanla heyecanlandık. Onlar sayesinde hayata karşı güçlü durmayı öğrendik. Peki, bu eserleri yaratan ünlü yazarların hayata nasıl tutunduklarını hiç merak ettiniz mi? Gelin, bu ünlü yazarların aslında hangi meslekten geldiklerine birlikte bakalım.
Sait Faik Abasıyanık
Türk hikâyeciğinin ilk adımlarını atanlardan Sait Faik Abasıyanık, kariyerine aslında Türkçe öğretmeni olarak başlıyor. Ancak okula sürekli geç kalması ve öğrencilere sözünü dinletememesi sebebiyle başarılı olamıyor. Öğretmenliğin hakkından gelemeyeceğinin farkına varan yazar, babasının çabalarıyla ticarete atılıyor. Ancak ticaretten de istediği verimi alamayınca kendini yazmaya veriyor ve çeviri yapmakla başladığı yazarlık kariyeri, çıkardığı ilk kitap Semaver’den sonra bambaşka bir boyut alıyor.
George Orwell
Gerçek adı Eric Arthur Blair olan yazar, kolejden mezun olur olmaz babasının isteği üzerine polis teşkilatına giriyor. Bu dönemde şahit olduğu acımasız uygulamalar sebebiyle meslekten istifa ediyor ve İkinci Dünya Savaşı esnasında BBC’de savaş muhabirliği yapmaya karar veriyor. Ancak ait olduğu mesleği 1945 yılında çıkardığı Hayvan Çiftliği ile buluyor. Ardından 1949 yılında çıkardığı 1984 isimli kitabı ile geniş kitlelere yayılsa da kitabın yarattığı etkiyi göremeden hayata gözlerini yumuyor.
Edip Cansever
İkinci Yeni şiir akımının vazgeçilmezlerinden Edip Cansever, liseden mezun olunca Kapalıçarşı’da ticarete atılıyor. Ama çalıştığı her an şiir yazma hevesiyle yanıp tutuşuyor. Maddi geçim sıkıntısı yalnızca şiirle uğraşmasına izin vermediğinden bu sevdasını ertelemek zorunda kalıyor. Hayatının olayı olarak nitelendirdiği 1954 yılındaki yangın tüm hayatını değiştiriyor. Bu yangında tüm dükkânını kaybetmesi sonucu bir ortakla yeni bir ortakla işlere devam ediyor. Geçen birkaç ay sonucunda ortağı dükkânın tüm işleriyle ilgilenebileceğini söylüyor ve Cansever, Kapalıçarşı’daki yeni dükkânında dokuz kitabını yazma fırsatı buluyor.
Agatha Christie
Polisiye romanların kraliçesi olarak anılan Agatha Christie, aslında hiçbir zaman yazar olmayı düşünmüyor. Dedektif hikâyesi yazması için kendisine meydan okuyan kız kardeşine bunu yapabileceğini ispat etmek için yola çıkıyor ve tarihin en çok satan roman yazarı olmayı başarıyor. Yazarlık serüvenine kadar 1. Dünya Savaşı döneminde eczacılığı kendine meslek olarak seçiyor ve bu dönem anılarını da kitaplaştırmayı ihmal etmiyor.
Oğuz Atay
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni başarıyla bitiren Oğuz Atay, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine başlıyor. Mesleğini akademik kariyeri ile sürdüren Atay, 1975 yılında doçent oluyor. Akademik kariyeri devam ederken çıkardığı Tutunamayanlar ile büyük başarı yakalayan Oğuz Atay, çıkardığı diğer kitaplarla da ilgi uyandırıyor.
Franz Kafka
Belirli bir dönem ya da çağdan ziyade zamanlar üstü eserleri bulunan Franz Kafka, hukuk eğitimi alıyor. Ardından bir süre ücretsiz avukatlık yapan Kafka, sigorta işine girmeye karar veriyor. Burada da kısa bir süre çalıştıktan sonra yoğun mesailer sebebiyle sektörden ayrılıyor. Ancak aynı dönemlerde tanıştığı Max Brod sayesinde edebiyat dünyasına giriyor ve hayatı tamamen değişiyor.
Cemal Süreya
İkinci Yeni şiir akımının öncülerinden Cemal Süreya, siyasal bilgiler bölümünden mezun olduktan sonra bir vergi dairesinde stajyer olmaya karar veriyor. Ardından bir sene sonra İstanbul’a tayini çıkıyor ve Mali Müfettiş Muavini oluyor. 1954 yılında Yeditepe dergisine yazdığı Gül şiiri sonrası edebiyat hayatına girerek bir akımın savunucusu olmayı başarıyor.