Tekstil Geri Dönüşümü

Tekstil Geri Dönüşümü
Kategori: Tasarruf
Tarih: 22.04.2019
Paylaş

Tekstil Sektöründe Geri Dönüşüm

Sanayileşmenin yarattığı çevre kirliliği, geri dönüşüme verilen önemin daha da artmasına vesile oluyor. Herkes geri dönüşümü, bir hayat felsefesi olarak benimseye başladığı için şirketler de buna uygun çözümler geliştiriyor. Tekstil geri dönüşümü de bu çözümlerden en önemlisi, çünkü petrolden sonra dünyada en fazla kirlilik yaratan sektör olarak biliniyor. Dolayısıyla tekstil sektöründe fabrikalardan çıkan atıklar da geri dönüşümün bir parçası oluyor.

Atıkların Sınıflandırılması

Tekstil atıklarından yapılan geri dönüşüm, üç başlık altında toplanıyor. Suni iplik fabrikalarından çıkan atıklar, tekstil imalat atıkları ve tüketicinin tekstil atıkları olarak ayrılan bu sektör, atıkların yeniden kullanılması için büyük emek harcıyor. Tabii bu geri dönüşüm sürecinde en önemli faktör, neredeyse tüm tekstil ürünlerinin geri dönüştürülebiliyor olması. Özellikle az kullanılan tekstil ürünlerinin geri dönüşümü daha kolay olduğu için bu alanda çalışmalara daha fazla ağırlık veriliyor.

Geri Dönüşüm Teknikleri

Yapılan sınıflandırmalar sonrasında da geri dönüşüm üç teknikle sağlanıyor. Mekaniksel teknikte atıklar; iplik, kumaş ve dokusuz yüzeylerin üretiminde kullanılacak lifli forma getiriliyor. Bunun yanı sıra termo-mekaniksel yöntemde, bu atıklar eritilerek granül forma sokuluyor. Tekstil ürünlerini dönüştürmenin bir diğer yolu ise kimyasal yöntem. Özellikle sentetik atıklar için kullanılan bu yöntemde ham madde ya da ara ürüne kadar geri döndürülmesi sağlanabiliyor.

Tekstil Ürünlerinin Zararları

Her ne kadar tekstil üretiminde kullanılan malzemeler, diğer sektörlere göre daha az zararlı olsa da çevreye ciddi anlamda zararları olmasının da önüne geçilemiyor. Polyester, naylon gibi ürünler, doğada uzun yıllar çözünemediği ve çöplük alanlarında fazla yer işgal ettiği için geri dönüştürülmesine çok önem veriliyor. Diğer yandan pamuk üretiminde kullanılan gübreler, azot esaslı olduğu için sera gazlarının ortaya çıkmasına neden oluyor ve bu da küresel ısınmayı hızlandırıyor. Çevreye zararı olan bir diğer konu da keten üretimi. Keten üretimi, bitkinin fermantasyonuna dayalı olduğu için su kaynaklarının kirlenmesine neden oluyor. Tüm bunlarla birlikte tekstil sektöründeki üretim süreci, yüksek su ve enerji tüketimi gerektiriyor, baca gazının emisyonları ortaya çıkarıyor. Bu sebeple tekstil atıklarının geri dönüştürülmesi için her şirket, elinden geleni yapıyor.