Tasarruf Sadece Parayla Olmaz

Tasarruf Sadece Parayla Olmaz
Kategori: Enerji, Tasarruf
Tarih: 07.02.2020
Paylaş

Tasarruf her şeyden önce kıt kaynakların etkin kullanılmasıdır. İhtiyaç dışında kullanılan her kaynak farkında olmasak da başka bir isteğimizin gerçekleşmesini engeller. Gelin isteklerimizi gerçekleştirmek için kaynak oluşturabilecek farklı tasarruf şekillerine birlikte bakalım.

Enerji tasarrufu.

Bir ürünün ekonomik olması ondan tasarruf edeceğiniz anlamına gelmez. Ev aletlerini satın alırken enerji verimliliği seviyesi yönetmeliklerine uygun belgelenmiş bir cihaz tercihi (A+, A++, …), görece olarak ekonomik bir cihazdan daha tasarruflu olacaktır. Bu cihazlarda enerji kullanımı daha az olduğundan ömürleri de uzun olmakta.

Elektrikli cihazımızı üst seviye enerji verimliliği sağlayarak almış olsak da tasarruf bitmiyor. Televizyon, DVD, bilgisayar, telefon şarj cihazları gibi aletlerin kullanım dışında prizde takılı olmamaları gerekir. Bu aletler içinde transformatör barındırır. Küçük bir transformatör kullanım dışı prizde takılı kaldığında 1-5W arasında güç tüketir. Baktığınızda bu okyanusta bir damla olarak görülebilir ancak gün içinde kullanım dışı birçok elektrikli aletin prizlere takılı olması, zaman aralığını da genişlettiğimizde, okyanusun kendisine dönüşebilir.

Yine aynı şekilde; bulaşık makinelerinizi indirimli elektrik tarifesinin aktif olduğu gece saatlerinde çalıştırmak % 10 elektrik, bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine dolu bir makineyi tercih ettiğinizde %20 elektrik ve su, banyo yapıp küveti doldurmak yerine duş aldığınızda size % 30 su tasarrufu sağlar.

Zaman tasarrufu.

Günümüzde neredeyse en değerli varlığımız olan zamanla bir yarış içindeyiz. İş, okul, ev yoğunluğu derken bazen ipin ucunu kaçırıp hayatın temposu altında kendimizi kaybederiz. Kendi yükümlülüklerimizi yerine getirmeye çalışırken, genelde 24 saatten geriye bir şey kalmaz. Zamanı etkin bir şekilde kullanarak hem yükümlülüklerimizi organize bir şekilde yerine getirebilir hem de isteklerimize zaman ayırabiliriz. Peki, bunun için ne yapabiliriz?

  • Erken kalkan yol alır. Güne ne kadar erken başlarsanız ondan o kadar çok faydalanabilirsiniz.
  • Günlük ve haftalık planlar yapın. İşlerinizi en azından 1 gün ya da 1 hafta önce planlamanız gün içinde savrulmanızın önüne geçtiği gibi, işlerin hiç olmadığı kadar kolaylaştığını göreceksiniz.

Sosyal medya ve telefonla konuşma alışkanlıklarınızı değiştirin. Gönderiler arasında gezmek ve lafı uzatıp ayrıntılara boğulduğumuz telefon görüşmeleri en büyük düşmanımız. Günümüzde telefon alışkanlığını değiştirmek bile gözle görülür bir zaman tasarrufu sağlayacaktır.