Peki Nedir Bu kWh?

Peki Nedir Bu kWh?
Kategori: Enerji, Tasarruf
Tarih: 09.06.2020
Paylaş

Elektrik faturamizda hemen hepimizin baktigi ilk sey o ay içinde ne kadar elektrik tükettigimizdir. Acaba kaçimiz bu terimin ne anlama geldigini gerçekten biliyoruz?

Elektrik tüketen cihazlarinizi tanimak; baska cihazlarla karsilastirma yapmaniza ve elektrik faturanizi takip ederek beklemediginiz faydalara olanak saglayabilir.

Kilowatt bir güç ölçüsüdür ve 1 kilowatt 1.000 watt’tir. Kilowatt saat (kWh) ise ne kadar enerji kullandiginizi ölçmeye yarayan bir ölçü birimidir. Örnegin 1.000 watt’lik bir elektrik süpürgesinin çalismasi için 1.000 watt (1 kW) güce ihtiyaç vardir. Bir saat boyunca çalistirmaya devam ederseniz, kullanacaginiz enerji miktari 1 kWh olacaktir.

100 watt’lik bir akkor flaman (en yaygin ev tipi kullanim) ampülü 10 saat boyunca çalistirdiginizda harcanacak elektrik enerjisi 1 kWh iken ayni aydinlatma kapasitesine sahip olan 25 watt’lik kompakt florasan ayni sürede 0,25 kWh enerji harcayacaktir. Faturaya olumlu ya da olumsuz yansiyabilecek bu örnekler çogaltilabilir.

Bu noktada elektrik kullanicilarinin bilinçli tüketim yapmasi önemli çünkü birbirine benzer cihazlar aslinda farkli watt degerlerine sahiptir. Çesitli elektronik cihazlarin sahip oldugu ortalama watt degerlerini örnekleri üzerinden inceleyebiliriz. 2000 watt’lik firininizi yarim saat çalistirmak 1 kwh elektrik tüketmenize, 1000 watt’lik ütünüzle 2 saatlik ütü yapmak 2 kwh elektrik tüketmenize neden olacaktir.

Buraya kadar okuduysaniz acaba benim evim ayda ne kadar kWh elektrik tüketiyor dediginizi duyar gibiyiz. Bu sorunun cevabi evinizde yasayan kisi sayisina, evde geçirdiginiz vakte ve elektrik tüketen cihazlarinizin gücüyle dogrudan iliskilidir. Yapilan arastirmalara göre Türkiye’de bir ailenin aylik tükettigi enerji ortalama 321 kWh ’dir. Bu tüketimin büyük bir çogunlugunu 7/24 çalisan buzdolabimiz olusturur. Diger cihazlarinizin da tükettigi enerjiyi kullanim sikliginiza bagli olarak yukarida paylastigimiz yöntemle bulmaniz çok basit. Elektronik esyalarinizi bekleme modunda biraktiginiz sürece güç kullanmaya devam edecegini de bilmelisiniz.

Simdi gelelim kWh’in TL karsiligina; Türkiye’de EPDK tarafindan yilda 4 defa tarife birim fiyatlari yayimlanir. Ev kullanicilari için güncel tarife, tüm vergiler dahil 0,71/kWh’tir. Yani 1 kWh’i 0.7128 ile çarparsaniz, harcadiginiz 1 kWh enerjiye ne ödeyebileceginiz ücreti kolayca hesaplayabilirsiniz.

Bir enerji birimi gibi görünen fakat hayatimiza etkisi bundan çok daha fazla olan kWh’i ve elektrik faturamizla olan iliskisini açiklamaya çalistik.

Unutmayin, enerjinin bilinçli kullanimi hem dünyanin gelecegini hem de bütçemizi korur.