Öfke Kontrolü için İzlenecek Adımlar

Öfke Kontrolü için İzlenecek Adımlar
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 07.02.2019
Paylaş

Hayatımızdaki birçok değişken sebebiyle gün içerisinde türlü stresle başa çıkmaya çalışıyoruz. Bazen halledebiliyor ama bazen tahammül sınırımız düştüğü için çözüm bulamayabiliyoruz. Bu da öfkelenmemize neden oluyor. Tamamen sağlıklı olduğunuzu gösteren bu öfkelenme durumu, kontrol altında tutulmadığında can sıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Bu kontrolü sağlayabilmek için öfkenin aslında neden kaynaklandığını ve kaynağın nasıl dizginlenebileceğini iyi öğrenmek gerekiyor.

Öfke duygusunu yaşarken yapılması gereken şey onu yok etmek değil kontrol altına almaktır, çünkü öfkelerinizi yok etmek de bir süre sonra duyarsızlaşmanıza neden olabilir. Bu dengeyi sağlamak için öfkelendiğinizde nasıl bir süreç geçirmeniz gerektiğini sizlerle paylaşacağız.

Öfkenin temeli

Öfke, şaşkınlık duygusu ile ortaya çıkıyor. En öfkelendiğiniz zamanları düşünün. Aynı zamanda en şaşırdığınız konunun nedeni ile aynı değil miydi? Çünkü en beklemediğiniz yerden ya en beklemediğiniz insan, sizin beklentinizin tam aksi yönde bir davranış sergiledi. Öfke duygusu ortaya çıktığında bazen gözünüz hiçbir şeyi görmeyebilir ama tepkinizi göstermeden önce kendinize zaman tanıyın ve ilk önce derin bir nefes alın. İlk başlarda buna alışmak zor gelebilir ama bir kere alışınca sonrası zaten çorap söküğü gibi gelir.

Mekân değişimi

Derin nefes almak, her öfkenin kesin çözümü değildir. Bu, sadece hemen tepkiye geçmemek ve işlerin sarpa sarmasını engellemek açısından minik bir moladır. Eğer bu mola işe yaramazsa, kısa süre içerisinde o ortamdan uzaklaşmayı deneyin. Öfkenizin başladığı fiziksel ortamdan uzaklaşmak, algınızı da değiştireceğinden sakinleşmenize katkıda bulunacaktır. Böylelikle hem karşı tarafa sizin için bir şeylerin yanlış gittiğini göstermiş olursunuz hem de öfkelendiğiniz durumu daha sakin bir şekilde değerlendirmeniz için fırsat yaratırsınız.

Dil seçimi

Öfkeyi kontrol altına almak, aslında biraz da iletişimi doğru yönlendirmektir. Öfke anında ağızdan çıkanların, çoğunlukla geri dönüşü olmaz ve geri dönüşü olmayan bu yol, çıkmaz sokağa dönüşebilir. Bu sebeple öfkeli anlarda nasıl bir dil kullanacağınızın önemi oldukça büyüktür. Böyle durumlarda “sen” diye karşı tarafı suçlar konumda değil “ben” diye kırgın tarafta olun ve karşınızdakinin bunu iyi anlamasını sağlayın. Gerekirse örneklendirin. Suları bu şekilde durdurabilirsiniz.

Alışkanlıklarınızın değişme zamanı

Öfke ile başa çıkmanız gereken bir döneme girdiyseniz, bazı önemli ipuçlarına da ihtiyacınız olacak. Bazı zamanlar, sizin strese daha yatkın olmanıza neden olabilir. Örneğin; günün tüm yorgunluğunu hissettiğiniz, gece yatmadan önceki 15 dakika sizin için tartışmaya daha meyilli olduğunuz bir aralık olabilir. Bu gibi zamanlarınızda karşı taraftan anlayış rica ederek önemli konuları konuşmama kararı alabilirsiniz. Beklentilerinizi de bu yönde devşirebilirsiniz. Eşiniz akşamları yemekten sonra, defalarca söylemenize rağmen yapmıyorsa ondan bunu beklemeyi bırakmalısınız. Tekrar eden durumlar her seferinde sizi şaşırtmamalı ve dolayısıyla öfkelendirmemelidir. Bunun yerine alternatif başka bir çözüm arayabilirsiniz.