Neden Cam Damacana Kullanmalıyız?

Neden Cam Damacana Kullanmalıyız?
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 02.10.2019
Paylaş

Özellikle yaz aylarında, her zaman aldığınız suyun tadının değiştiğini fark ettiniz mi? Nedeni kullandığınız plastik damacana olması muhtemel.  Depoları yeterli olmayan pek çok su dağıtıcısı, şişeleri dışarıda güneşin altında bekletebiliyor ve etkilenen plastik, suyun tadını değiştiriyor.

Tabi mesele sadece suyun tadı değil.  Plastiğin ham maddesi olan petrol aslında içtiğimiz sulara da sızıyor. Yapısı gereği kimyasal etkileşime giren plastik suyun içinde çözünen bazı atıklar ortaya çıkarıyor. Tattaki değişim de bundan kaynaklanıyor. Bugünlerde en çok konuşulan ise BPA problemi. Yapılan araştırmalar neticesinde BPA’nın vücutta kansere yol açtığı ortaya çıkmış. Uzmanlar günümüzde etraftaki kimyasal çeşitlerinin oldukça arttığını ve vücudun bazı kimyasal türleriyle mücadele edemediğini söylüyor.

Plastiğin aksine cam ham maddesi, yapısı gereği kimyasal etkileşime girmiyor ve içindeki suyu etkilemiyor. Ayrıca su, nem ve hava geçirmiyor.

Bir de damacanaların tekrar tekrar kullanılması durumu var. Aslında yönetmeliğe göre damacanaların her kullanımdan sonra iç ve dış temizliğinin yapılması, deterjanla dezenfekte edilmesi ve ardından deterjan kalıntısı kalmayacak şekilde durulanması gerekiyor. Bu yönetmeliğe büyük firmalar dikkat etseler de ulaştırdıkları lokal dağıtımcılar buna her zaman dikkat etmeyebiliyorlar.

Cam damacanalar içinse firmalar kişiye özel çözüm geliştirebiliyorlar. Yani aldığınız damacana ödediğiniz depozito karşılığında sadece sizin kullanımınıza açık oluyor. Böylelikle kullandığınız şişeyi kimseyle paylaşmanıza gerek kalmıyor.  Hatta bazı firmalar özel olarak cam borulu pompa da üretiyorlar.

Avrupa’da pek çok ülkede plastik su satışlarının neredeyse ortadan kalktığı, yerine cam şişelerin tercih edildiği günümüzde, Türkiye’de de pek çok firma bünyesinde cam damacana satışı yapmaya başladı.  Bu nedenle istediğiniz an, her zaman kullandığınız su firmasından bile cam damacana sipariş etmeniz mümkün.