Mutfakta Enerji Tasarrufu İçin…
![Mutfakta Enerji Tasarrufu İçin…](/uploads/image/8ffc63d6-6090-4ae4-9143-3bc907ead58e.jpg)
Günümüzde yemek pişirmek, ihtiyaç karşılamaktan öte bir hobi haline geldi. Mutfakta geçirilen zaman giderek artıyor. Artan zaman ise koca bir enerji kaybını beraberinde getiriyor.
Bu durumda ne yapmalı?
- Yemekler mümkün olan en az suyla pişirilip tencerenin kapağı sıkı bir şekilde kapalı tutulmalı.
- Yemek kaynamaya başladıktan sonra ocak iyice kısılmalı.
- Uzun pişme süresi gerektiren yiyeceklerde basınçlı tencereler tercih edilmeli.
- Doğru boyutta ve yüksek enerji sınıfı bir buzdolabı kullanılarak düzenli bakımı yaptırılmalı.
- Yiyecekler pişerken fırın kapağı sık sık açılmamalı.
- Dondurulmuş yiyecekler, önce oda sıcaklığında çözdürülüp sonra pişirilmeli.
- Ocaklar ısı verimini sağlamak için daima temiz tutulmalı.
- Kızartmalarda elektrikli ocak yerine fritöz tercih edilmeli.
- Mikrodalga fırınların geleneksel fırınlara göre daha az enerji harcadığı göz önünde bulundurulmalı.
- Tencere ve tavanın çapı, elektrikli ocak çapından düz ve daha büyük olmalı. Böylelikle ısı iletimi artar, enerji kayıpları azalır.
Bonus:
- Mutfaktan çıkarken ışık kapatılmalıdır!