Kaliteli Bir Uyku için Neler Yapabiliriz?

Kaliteli Bir Uyku için Neler Yapabiliriz?
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 31.12.2018
Paylaş

Sabahın erken saatlerinde çalan alarm sesi ile birlikte bölünen o tatlı uyku… Kimilerimizin daha zor vedalaştığı kimilerimizin en büyük özlemi… Özellikle giderek daha da soğuk olan şu günlerde, herkesin en büyük isteği biraz daha fazla uyumak. Ama gerek yetişmemiz gereken iş olsun gerek mesafe uzaklığı sebebiyle trafiğe yakalanmamak olsun, hepimizin uykularımızdan feragat etmek durumunda kalıyoruz. Zaten uyumaya çok fazla vakit ayıramadığımızdan bari o kısa vakti verimli geçirelim. Kaliteli bir uyku ile gün içerisinde daha zinde olmanız mümkün. Nasıl mı?

Düzeninizi oluşturun

Hayatımızın ilk gününden son anına kadar kesintiye uğramayan periyodik döngülerimiz vardır ve bu döngüler ‘biyoritim’ olarak adlandırılır. Biyolojik saatimizi oluşturan bu biyoritim ile yaşamımız şekillenir. Yani aslında vücudumuzun bir şeye ihtiyacı olduğunda bize uyarılar verir. Burada önemli olan bu uyarıları dikkate almaktır. Uykunuz geldiğinde direnmek yerine uyursanız, biyolojik saatiniz düzene girecek ve biyoritimleriniz yüksek dönemde seyredecektir. Bu dönemlerin çoğalması da ruh halinizin pozitife dönmesi, hafızanızın güçlenmesi, bağışıklığınızın kuvvetlenmesi anlamına gelir.

Oda şartlarına dikkat edin

Kalite bir uykunun önemli faktörlerinden biri de odanızın uyumak için elverişli olup olmadığıdır. Oda sıcaklığı ve nemin uyumak için uygunluğuna mutlaka dikkat etmelisiniz. Çünkü sıcak bir oda aynı zamanda kuru olacağından nefes alışverişinizi olumsuz etkileyecektir. 18 ile 22 derece arasındaki bir oda orta seviyede olacağından rahat uyumanız için ideal bir ısıdır.

Kıyafetlerinize özen gösterin

Tabii ki görsel açıdan değil ama pijama ya da geceliğinizin nefes alan bir dokuda olması, uykunuzu direkt etkiler. İçinde rahat hissedeceğiniz bir kıyafetin aynı zamanda bedeninizi çok sarmaması gerekir. Böylelikle daha verimli bir uykuda olacağınızdan şüpheniz olmasın.

Yastığınızı iyi seçin

Uyurken başınızın rahat etmesi, kaliteli uykunun olmazsa olmazıdır. Bu sebeple başınızın pozisyonunu iyi ayarlamanız gerekir. Boyun ve başınızı tüm gece taşıyacak olan yastık seçiminin önemli olmasının nedeni de budur.  Rahat nefes alıp almadığınızı da kontrol etmeniz gerekir. Seçiminizi de bu doğrultuda, yumuşak ile sert arasında bir noktada belirlemelisiniz.

Yatmadan önce yemek yemeyin

Hepimiz atıştırmayı çok severiz. Ancak yatmadan bir iki saat önce yiyip içmeyi mutlaka bırakmamız gerekiyor. Özellikle karbonhidratlı yiyecekler, uyku kalitesi üzerinde ciddi etkiler yaratıyor. Bunun yanında kahve, çay gibi kafein içeren içecekler de uykuya dalmamızı zorlaştırıyor. İçerisindeki kafeinin uyarıcı etkisi olması sebebiyle sorun yaratan bu içecekler, aynı zamanda biyolojik saati de yavaşlatıyor.