Kadınların Enerjisi ve Enerjinin Kadınları
Her kazanımın arkasında trajik bir olay yatmaktadır. Unutulmadıkları sürece trajedilerin sonu ise başarıdır. Kadınların kazanımları ve Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün de arkasında da böyle bir trajedi yatmakta. Gelin sözü çok uzatmadan kadınların haklarını nasıl kazandıkları ile ilgili kısa bir yolculuğa çıkalım.
8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasının arkasında hüzünlü bir hikâye yatar. Triangle Gömlek Fabrikası Grevi. 8 Mart 1857 tarihinde New York’ta 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları isteği ile bir tekstil fabrikasında greve başlar. Polis müdahalesi ile karşılaşan işçiler kendilerini fabrikaya kilitler. Ancak kargaşa sonrası çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi hayatını kaybeder.
Bir trajedi. Söylemesi ne kadar kolay. Ancak bu trajedi unutulmaz. Neredeyse 50 yıl sonra, 1908 yılında 15 bin kadın çalışan daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep eder. 1 yıl sonra Almanya Sosyalist Partisi, parti önderlerinden Clara Zetkin’in önerisi ile 8 Mart’ı Ulusal Kadınlar Günü ilan eder. Bu, Zetkin ve kadınlar için yeterli olmayacaktır. Kadınların sesleri tüm dünyada yankılanmalıdır.
1910 yılına geldiğimizde Zetkin, Kopenhag’da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerir. Konferansa katılan 17 farklı ülkeden 100 kadın, Zetkin’in önerisini oybirliği ile kabul eder. Bu tarihten itibaren kadınlar seslerini daha yüksek şekilde duyurabileceklerdir. Ve bu tarihten itibaren kadınlar, kaybettiklerinden aldıkları güçle, haklarını talep edip kazanmaya devam edeceklerdir.
Her sektörde var olan kadın çalışanlar ve onların eşitlik talepleri ile sektörler gelişse de henüz her şey bitmiş değil.
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Uçurumu 2017 raporuna göre dünyada enerji sektöründeki kadın çalışan oranı %25 iken kadın yönetici sayısı %20 civarında. Bu oran dünya için henüz yeterli olmasa da ülkemizde yüz güldüren işletmeler de var.
Kocaeli genelinde en yüksek kadın istihdamı sağlayan firmalar arasında 3 yıldır aralıksız yer almakta olan Sepaş’ta enerjisini yayan kadın çalışan oranı %40. TÜİK’in 2018 yılı istatistiklerine göre Türkiye genelinde kadın yönetici oranı % 17,3 iken Sepaş’ta ise bu oran %29. Ayrıca enerjinin kadınlarının hayatını kolaylaştıracak olan süt odası, karne/okulun ilk gününde izin, vb. çalışmalarla da desteklerini her geçen gün artırarak sürdürmekteler.
Triangle Gömlek Fabrikası Grevi üzerinden 150 yıldan fazla geçmiş olsa da kadınların enerjisi tüm dünyayı sarmaya ve dünyanın yüzünü güzelleştirmeye devam ediyor.