İş Kurmadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 4 Soru

İş Kurmadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 4 Soru
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 04.10.2019
Paylaş

Mahalledeki küçük kafelerden büyük fikirlerle doğan milyonluk şirketlere kadar neredeyse her gün yeni bir iş kuruluyor. Biz etrafta hep tutanları, büyük para kazananları görüyoruz ama peki ya tutmayanlar? Kendi işinin sahibi olmak elbette pek çok kişinin hayali. Peki o kadar kolay mı? Büyük hayallere atılmadan önce kendinize sormanız gereken dört soru ve büyük işler yapmış girişimcilerin bildiği dört gerçek:

 

  1. Şirketinizin Cankurtaranı Olabilecek Misiniz?

Akıl herkeste var, ya fikir diye bir tabir vardır. Pek çok kişi çalıştığı alanda çığır açacak fikri olduğunu düşünür ancak bunların pek azı gerçekleşir. Çünkü en başta, aklınıza gelen düşünceyi şirketleştirmek için çok çalışmanız gerekmektedir. Hem de uzun bir süre karşılıksız olarak. Çünkü kendi şirketiniz henüz size para ödeyecek duruma gelmemiştir ve bu aşamada cankurtaran gibi olmak, hem para kaynağı bulmak hem de para kazandıracak katma değer üretmek gerekir ve kimse sizin kadar gönüllü olmayacaktır.

 

  1. Hatalara Var Mısınız?

Evde işler kötü gittiğinde kendinizi dışarı atabilirsiniz. İş yerinizde sıkıntı yaşarsanız başka iş bulabilirsiniz. Okul kötüye gidiyorsa bırakabilirsiniz ama kendi işinizi terk edemezsiniz. Her zaman işler iyi gitmeyebilir, planladığınız bir strateji tutmayabilir ya da yanlış bir karardan dolayı ciddi riske girebilirsiniz ama hatalarınızla yüzleşip yolunuza devam etmeniz, zararı telafi etmek için kalıp çalışmanız gerekir.

 

  1. Pazarlama ile Aranız Nasıl?

Başarılı bir araştırmacı, yetenekli bir sanatçı ya da üretken bir iş insanı olabilirsiniz ancak bunlar işinizi ayakta tutmaya yetmeyebilir. Her şeyden önce alanı ne olursa olsun işinizi duyurmanız gerekecektir. İşinde uzman PR ajansları ile çalışmaya da başlangıçta paranız yetmeyebilir. Bu yüzden sizi dinlemek istemeyen kişileri yeri geldiğinde tekrar tekrar aramanız, konuşmanız ve ikna etmeniz gerekir. Bunu yapabilmek için de egolarınızla vedalaşmanız gerekir.

 

  1. Kriz Anlarında Kendinizi Nasıl Hissedersiniz?

Aslında pek çok büyük şirket iş yapabilmenin önemli kısmının kriz yönetiminden geçtiğini bilir. Çünkü ne kadar iyi plan yaparsanız yapın mutlaka bir sorun çıkacaktır.  Sorun bazen müşteridir, bazen şirket içi bir yanlış anlaşılmadır hatta bazen bir doğal afettir ama çözüm siz olmak zorundasınız.

Hazır mısınız?