Evdeyken Öğrenmeye Nasıl Devam Edebiliriz?

Evdeyken Öğrenmeye Nasıl Devam Edebiliriz?
Kategori: Eglence, Yasam Tarzi
Tarih: 17.04.2020
Paylaş

Dışarıda koronavirüs var! Salgın sebebiyle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu tam 124 ülkede tüm okullarda, örgün eğitime ara verildi. Ancak öğrenmeye ara verilemez.

Öğrenmek süreklilik isteyen bir davranıştır. Eğitim almanın en önemli özelliklerinden biri süreklilik sağlandığında kalıcı olmasıdır. Yani var olan bilgiyi ya da yeni öğrendiğimiz bir şeyi kalıcı hale getirmek için onu destekleyici birçok yan bilgiye daha ihtiyacımız var. Öteki türlü bu bilgiler gördüğümüz, duyduğumuz herhangi bir şey olmakta böylelikle kalıcılığını yitirmekte.

Özellikle okul çağında olan çocukların öğrenmeleri yoğundur. Ve bu yoğunluk tüm zamanlarına yayılır. Bu yüzden hem onların gelecek yıla aktaracakları bilgilerinin körelmemesi hem de bu öğrenimler arası bağlantının sağlanması adına eğitimin devamlılığını sağlamak oldukça önemlidir.

Peki, evlerimizde kendimize katkı sağlayarak nasıl  öğrenmeye devam edebiliriz?

TÜBİTAK çıktığı ilk sayıdan beri Bilim ve Teknik dergileri arşivini 16 Mart tarihinde ücretsiz erişime açtı. Bu adres üzerinden 1967 yılında yayın hayatına başlayan Bilim ve Teknik dergisi ile birlikte; çocuklara bilimi öğreten Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerine de erişebilirsiniz. Dünyada teknolojinin nasıl geliştiğini o zamanın ruhu ile anlayabilmek gerçekten benzersiz bir deneyim.

Dünyanın en önemli belgesel film festivallerinden sayılan, Amsterdam Belgesel Film Festivali (IDFA) arşivindeki 300 filme ücretsiz erişim sağlayabilirsiniz. Türk yapımı iki belgesel, On the Way to School ve Shawaks arşivde yer alan filmler arasında.

Roman okurlarını düşünen kurumlar da var. Can Yayınları koronavirüs salgınından sonra evde kitap bırakmamış okuyucular için Trendeki Yabancı uygulamasını 1 aylığına ücretsiz erişime açtı. Play Store ya da App Store’dan indirerek giriş yapabileceğiniz bu dergide yerli ve yabancı birçok öyküye ulaşabilirsiniz.

Son olarak, Google’ın Arts and Culture uygulaması da evde kalan sanat tutkunlarına büyük bir kaynak sunmakta. Dünyanın farklı yerlerindeki müzeleri gezebilir, sanat eserlerini inceleyebilir, sanatçı ya da sanat dalına göre yeni eserler keşfedebilirsiniz.

Evde her şey yolunda, yeter ki öğrenmek için duyduğumuz heyecan bitmesin.