Evcil Hayvanlarla Büyümek

Evcil Hayvanlarla Büyümek
Kategori: Eglence, Yasam Tarzi
Tarih: 20.01.2020
Paylaş

O çocukları hemen fark edersiniz. Doğaya ve insanlara karşı erken yaşta duyarlılık geliştirirler, sorumluluk almayı erken yaşta öğrenirler. Onlar, evcil hayvanlarla büyüyen çocuklar.

Çocuk yetiştirmek, onu hayata hazırlamak, yalnızca ileride iyi bir iş sahibi olması için çabalamaktan ibaret değildir. Büyüdüklerinde toplumsal hayatın bir parçası olacaklar. Bu nedenle iyi bir insan olmaları, belki de her şeyden önemli.

Ancak özellikle büyük şehirlerde çocuk büyütmek hiç kolay değil. Şehir hayatının hengamesi içinde pek çok çocuk bilgisayarları ve okullarından oluşan bir hayat döngüsünün içine sıkışıyor. Çoğu hayatı internetten öğreniyor.  Bu aşamada ailesine, arkadaşlarına ve canlılara karşı nasıl davranacaklarını bazen kestiremeyebiliyorlar.

Büyüklerin dünyasında kendilerine yer bulmaya çalışan çocuklar için de en büyük yardımcı evdeki havyan arkadaşları oluyor.

Çocuk gelişiminde en önemli adımlardan biri kabul edilen oyun oynama alışkanlığı için evdeki bir kedi, bir köpek ya da bir kuş harika bir oyun arkadaşı olabiliyor.  Hayvanların ne kadar oyuncu olduklarını ve yaşları büyüse de oyun heyecanlarının hiç azalmadığını bilirsiniz. Çocuklar da erken yaşta hayvanlarla iletişim kurup oyuna adapte olabiliyor. Hayvanların dilinden anlayabilen çocuklar insanlarla da kolay iletişim kurabiliyorlar.

Tabi bir de hayvanların karşılıksız sevgisi var. Anne baba sevgisi ayrı. Ancak çocukların anne baba dışında da sevildiklerini bilmeleri özgüvenlerini artırıyor. Burada özgüven ile şımarıklığı birbirine karıştırmamak gerekir. Sevildiğini bilen bir çocuk illa bencil olmak zorunda değildir. Tam tersi sevildiğini bilen bir çocuk büyüdüğünde diğer insanlara karşı da sevgisini ve merhametini göstermekten çekinmez.

Eğer çocuklar evdeki hayvanların yalnızca oyun arkadaşı olmaz, onun sorumluluğunu alan kişi de olursa bu onun duyarlılığını da artırabilir. Mamasını koyma, suyu ile ilgilenme, gezdirme gibi ufak görevlerle oyun arkadaşının aynı zamanda koruyucusu olan çocuk, bu alışkanlığını hayatındaki diğer alanlara da yansıtır. Ailesinin ve arkadaşlarının da sağlını, mutluluğunu düşünen, hayatının sorumluluğunu alabilen bir birey olur.

Ancak eklemek gerekir ki hayvanlar çocukların oyuncakları değildir. Bu nedenle bir hayvanla yaşamaya karar vermenin kendisi de sorumluluk gerektirir.