Esneme Hareketleriyle Vücudunuza Yatırım Yapın

Esneme Hareketleriyle Vücudunuza Yatırım Yapın
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 21.11.2018
Paylaş

Bir futbol karşılaşmasında oyuncu değişikliği yapılacağı zaman şöyle bir anons duyarız: “Sahanın kenarında, değişecek oyuncu ısınmaya başladı.” Oyuna girmeden yaklaşık 15 dakika önce ısınmaya başlayan oyuncu, neden buna ihtiyaç duyar?

Çünkü esneme hareketleri, spor yapmanın temel bileşenlerinden biridir. Spora başlamadan önce ve bitirdikten sonra belirli kas ve eklem gruplarını hedefleyerek elastikiyeti sağlamamıza yardımcı olur. Hareket açımızı artırmak amacıyla yapacağımız bu egzersizler, dokunun esnekliğini sağlayacak ve performansı da maksimuma çıkaracaktır. Aynı zamanda sakatlanma ve yaralanmaların önüne geçecektir.

Üstelik esneme hareketlerini hayatımıza bir şekilde entegre etmek için spor yapmamız şart değildir. Her sabah uyandığımızda yapacağımız bu hareketler, güne daha zinde başlamamıza yardımcı olur. Özellikle masa başı çalışan insanlarda görülen bel ve sırt ağrılarının önüne geçer. Günde sadece 15 dakika ayıracağımız bir esneme programı, sabahları zor uyanma problemimizi bile çözer. Esneme hareketleri sonrasında kan dolaşımımız artacağından enerjimizde de artış görülür. Bu sebeple daha enerjik hissedeceğimizden ayılmak daha kolay olur.

Vücudumuzu düzenli olarak esnetmek demek, hayat kalitemizin yükselmesi demektir. Çünkü eklemlerin hareket kabiliyetleri azaldıkça, günlük hayatımızda duruş bozukluklarına bile neden olabilir. Sabahtan akşama kadar bilgisayar başında, hiç hareket etmeden çalışan bir nesil olduğumuzdan, bu durum eklemlerimize fazla ağırlık binmesine sebep olur. Bir süre sonra vücudumuz buna isyan edecek ve çeşitli rahatsızlıkları önümüze çıkaracaktır. Ancak düzenli yapacağınız esneme hareketleri ile bu eklemleri harekete geçireceğimizden, vücudun isyanının da önüne geçebiliriz.

Diğer yandan, düzenli yapılan esneme hareketlerinin uzun vadede yaşlanmayı geciktirdiği de bilinen bir gerçektir. Bu hareketlerle eklemlerimiz her daim sağlıklı olur. Her sabahınız ya da akşamınızdan ayıracağınız 15 dakikalar, katlanarak ömrünüze eklenir. Daha sağlıklı bir hayatınız olacağının garantisiyle yaşam kaliteniz maksimum seviyelere ulaşır.

Vücudumuzun her bölgesi için var olan esneme hareketlerini yaparken dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta var. Her bir hareketi 20-30 saniye yapmak yeterlidir. Fazlası vücuda zarar verebilir. Püf noktası ise acıyı hissetmeden esneyebildiğiniz kadar esnemektir. Hareketler tamamlandıktan sonra yenilenme hissini bir kere yaşadığınızda siz de bu rutinden vazgeçemeyeceksiniz.