Enerjinin Aktarımında Yılan Balığı Etkisi

Enerjinin Aktarımında Yılan Balığı Etkisi
Tarih: 15.03.2018
Paylaş

Doğada bulunan en ilginç canlıların başında elektrikli yılan balıkları geliyor.

5.000 ile 6.000 arasındaki elektroplax, beraberce 500-600 voltluk bir gerilim ve 500 wattlık elektrik üretebilen elektrikli yılan balıkları, iletişim kurmak, yön bulmak, bazı durumlarda avlanmak ve kendini korumak için bu yeteneklerini kullanıyor.

Yılan balıkları elektrik üretimini kas ve sinir hücrelerinin değişim geçirmesiyle oluşmuş elektrosit hücrelerden oluşan elektrik organları ile sağlıyor.

8 farklı kanal ve pompa ile 500 volt’tan daha fazla enerji üretebilen canlılar, pozitif yüklü potasyum ve sodyum iyonlarını hücrenin dışına pompalayarak ve hücrelerin içindeki negatif yüklü iyonların sayısının artmasını sağlayarak, bazı kanallar elektron akışını başlatıyor ve gerekli miktarda elektrik üretimi gerçekleştiriyor.

Yılan balığının fizyolojisindeki elektrik yolculuğunu inceleyen araştırmacılar ise konuyu farklı bir bakış açısıyla değerlendirdi ve benzer bir modelin tıbbi cihazların güç ünitesi olarak kullanılabileceğini öngörerek biyolojik pil geliştirme kararı aldı.

Enerjinin aktarımında yılan balığından ilham alan araştırmacılar, bu sistemle daha ekonomik ve daha güçlü batarya/piller üretmeyi planlıyor.