Enerjik Bir Gün için 8 Öneri

Enerjik Bir Gün için 8 Öneri
Kategori: Enerji, Yasam Tarzi
Tarih: 23.12.2021
Paylaş

Sabahları uyanmak özellikle kış aylarında oldukça zor oluyor ve gün içerisinde göz kapaklarımız ağır geliyorsa, enerjinizi yerine getirecek birkaç önerimiz var!

1. Güneşe çıkın.

Doğal ışık almak vücudumuzun uyanmasını kolaylaştırır. Sabahları kısa bir yürüyüş ile uykuya sebep olan melatonin hormonunun etkisini azaltmak mümkün. Ayrıca güneş ışığı sayesinde vücudumuz uyanma vaktinin geldiğini anlayacaktır.

2. Güne protein ile başlayın.

Enerji toplamak için en önemli adımlardan birisi kahvaltı yapmaktır. Yürüyüşten sonra, protein açısından zengin besinler -yumurta, yoğurt, peynir, fındık vb.- tüketerek güne başlayabilirsiniz. Proteinin vücutta enerjiye dönüşmesi şeker ve karbonhidrattan daha uzun sürdüğünden ve protein konsantrasyonu ve üretkenliği artırdığından, bu şekilde düzenlenmiş bir kahvaltı sayesinde gün boyu enerjik kalmaya devam edebiliriz.

3. Egzersiz yapın.

Gün içinde yorgun hissetmeye başladığınız zamanlarda yatıp dinlenmek yerine hareket etmeyi deneyin. Dışarıda tempolu bir yürüyüş ya da egzersiz enerjimizi yerine getirmenin en iyi yollarından birisidir.

4. Kafein tüketiminizi gözden geçirin.

Kahve gibi kafeinli içeceklerin enerji verdiği doğru olsa da etkisi geçtiğinde yorgunluğu daha da yoğun olabilir. Kafein etkisi kısa süren bir uyarıcıdır ve etkisini daha az hisseden vücudumuz daha fazla kafein istemeye başlar.

5. Bol su için.

Yorgunluğumuzun sebebi vücudumuzun susuz kalması olabilir. Doktorlar ortalama bir insanın günde 8 bardak su tüketmesini öneriyor. Yanımıza aldığımız büyük bir su şişesi sayesinde kendimize su içmeyi hatırlatabiliriz.

6. Şekerleme yapmayı deneyin.

Bazı insanlar gün içerisinde 20-30 dakika arasında uyumayı enerji verici buluyorlar. Şekerleme enerji toplamanıza yardımcı olabilir. Fakat süreye dikkat etmezsek uzun süre uyumak bu etkiyi tersine çevirebilir.

7. Multivitamin alın.

Vitamin ve demir eksikliği yorgunluğa sebep olabilen diğer etkenlerdendir. Doktorunuza danışarak kendinize uygun vitaminler alabilirsiniz.

8. İyi dinlendiğinizden emin olun.

Eğer uykumuzu iyi alamadıysak gün içerisinde enerjik hissetmek mümkün olmayabilir. Herkese uygun uyku süresi değişse de uzmanlar 7-8 saat uykunun gerekli ve yeterli olduğunu söylüyor. Ayrıca her gün aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmak, uyumadan önce sıcak duş almak, esneme hareketleri ve meditasyon yapmak uyku düzenimizi yerine getirme konusunda yardımcı olabilir.