Elektrikli Araçlar Neden Çevre İçin Daha İyidir?

Elektrikli Araçlar Neden Çevre İçin Daha İyidir?
Kategori: Doga, Enerji, Tasarruf, Teknoloji
Tarih: 20.12.2022
Paylaş

İklim değişikliğinin etkilerinin gözle görülür boyutlara varması, daha çevreci çözümlere yönelik arayış ve giderek yaygınlaşan şarj istasyonları sayesinde elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün artıyor. Peki karbon ayak izimizi azaltmada elektrikli araçların katkıları nelerdir?

Öncelikle konuya elektrikli araçların nasıl çalıştığını açıklayarak başlayalım. Geleneksel, içten yanmalı motorlu araçlar ile elektrikli arabalar arasındaki temel fark, potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüştürme süreci ile ilgilidir. İçten yanmalı motor bulunan araçlarda bu enerji, yakıt ile havanın sıkışarak karışması ve sonrasında yanması sonucu ortaya çıkan patlama ile sağlanmaktadır.

Elektrikli araçlar ise kimyasal olarak depolanmış enerji bulundurmalarına karşın lityum iyon bataryalar sayesinde herhangi bir yanma işlemi olmadan çalışırlar. Enerji ihtiyacını karşılamak için yakılan bir yakıtın bulunmayışı, sürüş sırasında meydana gelen CO2 kaynaklıhava kirliliğinin de olmaması anlamına gelir. Öte yandan bu araçlara güç sağlayacak enerji kaynağı güneş panellerinden, rüzgar türbinlerinden hatta nükleer veya hidroelektrik santrallerden sağlanmıyorsa, CO2 emisyonları kullandığımız araçlarla aynı olacaktır.

Çok daha az parçası olan elektrik motorlarının bakımı da son derece kolaydır. Fosil yakıtlı araçlarda pek çok hareketli parça bulunmaktadır. Belirli aralıklarda periyodik olarak değiştirilmesi gereken triger kayışı, yağ filtresi, yakıt filtresi vb. parçaların hiçbiri elektrikli araçlarda bulunmamaktadır. Bu durum araçların bakımını kolaylaştırdığı gibi bakım masraflarını da bir hayli düşürmektedir.

Elektrikli araçların özellikle yoğun nüfusa sahip şehirlerde hayatı çekilmez kılan gürültü kirliliği sorununa da çözüm olacağı düşünülmektedir. Elektrikli araçların egzoz sistemine sahip olmamaları, soluduğumuz havanın kalitesini artırdığı gibi gürültü kirliliğini de azaltmaktadır.

İçten yanmalı motorlar için gerekli yakıtların rezervlerini arama çalışmalarının doğaya verdiği zarar da unutulmamalıdır. Oysaki elektriğe ulaşmak son derece kolaydır; çoğu elektrikli araç artık benzin istasyonlarında, otoparklarda, evlerde ve AVM’lerde bile şarj edilebilmektedir. Gelişen teknoloji ve artan yatırımlarla birlikte şarj sürelerinin de zaman içinde giderek azalacağı öngörülmektedir.

Buna karşın elektrikli araç teknolojileri hala gelişmekte olan ve mükemmele ulaşmamış bir teknolojidir. Otomobil sektörünün devleri her yıl elektrikli araç teknolojilerine ayırdıkları AR-GE bütçelerini artırmakta ve elektrikli araç çalışmalarına devam etmektedirler. Yine de elektrikli araçlar, fosil yakıtlara olan bağlılığı ve karbon emisyonunu azaltmak için şu an elimizdeki en çevre dostu seçenek olarak görülmektedir.