Elektrik Dağıtım ve Elektrik Satış Farkı Nedir?

Elektrik Dağıtım ve Elektrik Satış Farkı Nedir?
Kategori: Enerji
Tarih: 12.03.2020
Paylaş

Kullandığımız ürünlerin arka planını bazen bilemeyebiliyoruz. Yaşam alanlarımızda kullandığımız elektrik de bugüne kadar farklı hikâyeler sonrası günümüzü aydınlatabilmiştir. Yavaş yavaş elektriğin serüvenine giriş yaparken bu ay uzun yıllar tek elde toplanmış elektrik dağıtım ve satışın ayrılması hikâyesi ile karşınızdayız.

Türkiye’de elektrik piyasasındaki özelleştirme öncesi elektrik dağıtım ve tedarik (satış) işlemleri tek bir kurumca yapılıyordu: TEK. Türkiye Elektrik Kurumu. Türkiye’deki tüm elektrik faaliyetleri de bu kurum tarafından yürütülürdü. Elektrik piyasa serbestleşme sürecinde, TEK’in dağıtım kolu olan Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) 21 farklı bölgede 21 ayrı şirkete bölündü.

2012 yılında açıklanan kurul kararıyla Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetleri birbirinden ayrıldı. Bu kapsamda mevzuat hükümlerine uyularak ayrışma çalışmaları başlatıldı. Uygun ayrışmanın sağlanabilmesi için hukuki, mali ve teknik danışmanlık hizmetleri alındı. Türk Ticaret Kanunu Hükümleri çerçevesinde kısmi bölünme işlemleri tamamlandı ve Sepaş Enerji kuruldu. Yani 01.01.2013 itibariyle Sepaş Enerji ve SEDAŞ ayrı olarak faaliyet göstermeye başladı.

Sepaş Enerji, dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin hukuki ayrıştırması kapsamında kurulan veya son kaynak tedariği yükümlüsü olarak Kurul tarafından yetkilendirilen tedarik şirketi olarak varlığını sürdürmeye başladı.

Bu kapsamda, Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli illerinin perakende satış faaliyetlerini Görevli Tedarik Şirketi olarak Sepaş Enerji üstlenirken, SEDAŞ da bu illerden dağıtımından sorumlu dağıtım şirketi olarak faaliyetlerine devam ediyor.

O kadar anlattık, peki tam olarak nedir dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin görevleri?

Bağlı bulunduğunuz bölgede gerçekleştirilen arıza – bakım – onarım çalışmaları ve her türlü altyapı çalışmalarını elektrik dağıtım şirketi üstlenir. Bununla birlikte sayaçların okunması, bakımı ve işletilmesi, elektrik kesme-bağlama, kaçak ve usulsüz elektrik kullanımının tespiti işlemleri gibi daha çok teknik işlemler de yine elektrik dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilir. Bu gibi durumlarda başvurabileceğiniz bölgenizdeki dağıtım şirketini öğrenmek istiyorsanız ALO 186’yı arayabilirsiniz.

Elektrik enerjisi başvurusu ya da iptal gibi abonelik işlemleri, sözleşme imzalanması, tüm fatura ve faturalandırma işlemleri ile tahsilat işlemleri ise görevli tedarik şirketleri tarafından yürütülür.