Ekolojik Temizlikte Beyaz Sirke Mucizesi

Ekolojik Temizlikte Beyaz Sirke Mucizesi
Kategori: Tasarruf, Yasam Tarzi
Tarih: 16.09.2019
Paylaş

Marketten temizlik malzemesi almaya alıştıysanız beyaz sirke ile temizlik yapma fikri ilginç gelebilir. Ancak bin yıllardır kullanılan bir yöntem.  Daha çok şeker, patates ya da sütün fermente edilmesiyle üretilen beyaz sirke hem temizlikte, hem yemekte hem de bahçe bakımında kullanılabiliyor.

Günümüzde daha çok etanolün fermente edilmesiyle üretilen beyaz sirkenin asit oranları %4 ile %7 arasında değişiyor. Bazılarının asit oranı %20’ye kadar çıkabiliyor ancak bunlar bitkiler ve insanlar için tercih edilmiyor.

Yenilebilir temizlik maddeleri arasında sayılan kokusuz beyaz sirke, evin her yerinde kullanılabildiği ve başka malzemeye ihtiyaç bırakmadığı için gerçek bir mucize yaratıyor. Gelelim o alanlara:


Bulaşık makinelerinin ister parlatıcı gözüne, ister deterjan yerine bir kahve fincanı kadar koyarsanız bulaşıklarınız hem temiz hem de parlak bir şekilde makineden çıkabiliyor. Bulaşık makinesi deterjanlarındaki kimyasalların yeme içmede kullandığımız malzemelere geçmesi sağlığa da ciddi zarar verirken beyaz sirke imdada yetişiyor.


Özellikle küçük bebeğiniz varsa çamaşır deterjanını derhal evinizden çıkarmanızı, yerine beyaz sirke almanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bazı deterjanlar ve yumuşatıcılar cilt kanserine bile sebep olabiliyor. Su ile karıştırmadan direk olarak makinenin deterjan gözüne yine bir kahve fincanı koyarak kullanabilirsiniz.


Evinizi temizlerken çamaşır suyundan zehirlenmenize hiç gerek yok.  Beyaz sirkeyi temizlik kovasına ekleyip hem yerde, hem lavaboda hem de küvette kullanabilirsiniz. Özellikle parke yüzeylerde kullanıldığında parkelerin rengini de koruyor.


Cam ve ayna gibi iz bırakmasından korktuğunuz yüzeyler için de cam temizleyicisi koyduğunuz büyüklükte bir şişeye yarım kahve fincanı ekleyip suyla karıştırmanız yeterli olacaktır. Yapısı tamamen saf olduğundan camlarınızda ve aynalarınızda iz de bırakmayacaktır.


Bahçenizde, balkonunuzda ya da salonunuzda bulunan bitkilerinizi zararlı böceklerden korumak için de beyaz sirkeyi kullanabilirsiniz. Sprey kutularının içine az miktarda suyla karıştırarak hazırladığınız bu karışım ile düzenli bakım sağlayabilirsiniz.