Dünyanın En Çevre Dostu 5 Şehri

Dünyanın En Çevre Dostu 5 Şehri
Kategori: Tasarruf
Tarih: 21.11.2018
Paylaş

Sağlıklı bir yaşam için temiz hava gibisi yoktur. Oksijeni bol, tertemiz havalar yalnızca ruhumuza değil vücudumuza da iyi gelir. Nefes alırken akciğerlerimize dolan hava ile kanımız temizlenir. Nefes verirken de kanımızdaki kirli gaz dışarı atılır. Daha kaliteli bir uyku uyumamıza bile yarayan temiz hava ile tüm hayatımız değişir. Büyük şehirlerde maalesef temiz havanın nimetlerinden yararlanamıyoruz ama bazıları bu konuda çok şanslı oluyor. Economist dergisinin İstihbarat Birimi, Yeşil Kentler Endeksi’ne başvurarak dünyanın en çevre dostu şehirlerini belirledi. Gelin, tertemiz havalarıyla nam salan bu şehirlere bir göz atalım.

Vancouver – Kanada

Greenpeace’in doğum yeri olarak bilinen Vancouver, aynı zamanda yeşil enerjiye teşvikin en fazla yapıldığı şehir. Şehrin 2020 yılı için planlamasında ise karbondioksit emiliminin üçte bir oranında azaltılması var. Bunun için en özen verdikleri atılım ise bisiklet yolları. Araç kullanımını mümkün olan en az seviyeye indirmek için çok çaba sarf ediyorlar.

Curitiba – Brezilya

Latin Amerika’nın önemli kültür ve ekonomi merkezi olarak bilinen Curitiba, bölgedeki şehirler arasında yeşil ortalamanın üzerinde yer alan tek şehir. Bu ortalamanın üzerinde olmasının en temel nedeni, 60’li yıllarda en geniş çaplı transit otobüs hatlarını kurması. Toplu taşımaya ciddi özen gösteren şehir, 80’li yıllarda da geri dönüşüme öncülük etmiş.

Kopenhag – Danimarka

Avrupa’nın en çevre dostu Kopenhag, aynı zamanda gezmesi en kolay şehirlerden biri. Bu sebeple şehirde ciddi oranda bisiklet kullanımı var. Böylelikle karbondioksit oranının düşük olması sağlanıyor. Yine bu oranı düşürmek için şehirdeki toplu taşıma sistemlerine de önem veriliyor. Aynı zamanda şehirde geri dönüşüme ve enerji tasarrufuna da çok dikkat ediliyor.

Cape Town – Güney Afrika

Doğa güzellikleriyle her göreni kendine hayran bırakan Cape Town, çevre konusunda oldukça duyarlı. Bu şekilde insanların yaşam standardını da artıran şehir, özellikle yenilenebilir enerji konusuna yatırım yapıyor. 2020 yılına gelindiğinde enerji kaynaklarının yüzde 10’a çıkarmayı ve böylelikle elektrik kesintilerinin de önüne geçmiş olmayı hedefliyor.

San Francisco – Amerika Birleşik Devletleri

Çevresel farkındalığıyla bilinen San Francisco, geri dönüşüm konusunda lider bir şehir. Yüzde 77’lik bir oranla geri dönüşüm sağlamasında ise istikrarları yatıyor. Çünkü 19. yüzyıldan  beri geri dönüşüm konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Aynı zamanda halk, kendi bölgelerinde üretilen ürünleri alma konusunda oldukça dikkatli. Bunun için mahallerin çoğunda da köy pazarı kuruluyor.