Dünya 1 Derece Isınırsa Ne Olur?

Dünya 1 Derece Isınırsa Ne Olur?
Kategori: Doga, Enerji, Tasarruf
Tarih: 17.12.2020
Paylaş

Eğer karbon salınımını %25 oranında azaltırsak küresel ısınmayı 1.5 derecede durdurabiliriz. Bu tespit bilim insanlarına ait. Peki bu ne demek?

Biraz geriden başlayalım. Karbon salınımından. Dünya temel elementler dengesine sahiptir. Karbon ve oksijen de bu elementlerin başında gelir. Bazı canlılar doğaya oksijen salar, bazıları ise daha kompleks bir bileşen olan karbondioksit (CO2). İşte bütün sorun buradan çıkıyor.

Harry Potter Wtf GIF by Sky - Find & Share on GIPHY

Karbondioksit gazı yayıldığı sırada ortamda ısı açığa çıkmasına neden olur. Tüten bir çaydanlık gibi düşünebilirsiniz. Eğer çok fazla karbondioksit açığa çıkarsa, dünya ısınmaya başlar. Evet, tam olarak küresel ısınmadan bahsediyoruz.

Bugün dünya 1.2 derece daha sıcak.  Peki 1 derecenin lafı mı olur?

Happy Penn Badgley GIF by Lifetime - Find & Share on GIPHY

1 derecelik ısınma buzulların büyük bir kısmının erimesi demektir. E erirse ne olur? Buzulların tamamı erirse dünyanın pek çok ülkesi, coğrafi konumu nedeniyle Türkiye de dahildir, sular altında kalır. Türkiye 3 dereceye dayanmaz diyebiliriz.

Hungry Eyes GIF - Find & Share on GIPHY

1 derecelik ısınma sonucu ani hava değişimleri yaşanır ve bu değişimlerin büyük etkileri olur. Son yıllarda İstanbul’da yaşanan selleri hatırlıyor musunuz? Dünyada çok daha büyük kasırgalara maruz kalan ülkeler var.

Storm GIF - Find & Share on GIPHY

1 derecelik ısınma tarımı değiştirir. Bu sene yağmur yağmadı. Barajlardan uyarı geliyor, suyumuz azalıyor diye. Eğer 1 derece daha ısınırsa, Türkiye artık dört mevsim bir ülke olmayacak. Sıcak ve soğuk olacak.

Camping The Big Lebowski GIF - Find & Share on GIPHY

Evet, şimdi konumuzun başına dönelim ve tüm bu değişimlerin karbon salınımından kaynaklandığını hatırlayalım.

Peki karbon salınımına ne yol açar ve bunu nasıl durdurabiliriz?

Bir sonraki yazımızda bunu konuşalım.

Lets Go GIF by Sirusho - Find & Share on GIPHY