Dans Etmenin Fiziksel ve Ruhsal Faydaları

Dans Etmenin Fiziksel ve Ruhsal Faydaları
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 21.11.2018
Paylaş

İş hayatının yıpratıcı rutini, özel hayatın problemleri derken hayatımızda stresten uzaklaşmamız pek mümkün olmuyor. Her gün yeni bir sorunla boğuşmaya uyanıyor ve gün içerisinde biz farkında olmadan zihnimizi çok yoruyoruz. Ama her şeyin bir çözümü olduğu gerçeğini bazen atlayabiliyor ya da belki ilk adımı atmaya üşeniyoruz. Oysa çözüm çok basit. Dans ederek bilincimizin en derinindeki noktaya ulaşarak tüm stres unsurlarından uzaklaşabiliriz. Üstelik artık araştırmalar gösteriyor ki dans etmek sadece ruhumuza değil bedenimize de iyi geliyor. Dans etmenin bize iyi gelen yönlerini sizin için araştırdık.

Daha sakin bir hayat

Düzenli bir şekilde haftanın iki veya üç günü dans ettiğinizde, motor becerilerinizin daha da geliştiğini göreceksiniz. Bunun yanı sıra dikkatinizi toplamada ve daha konsantre çalışma konusunda da ciddi gelişmeler yaşayacaksınız.  Bunların doğal bir sonucu olarak kendinizi daha enerji dolu ve mutlu hissedeceksiniz.

Mutluluk hormonu

Dans ederken hiç suratı asık birini gördünüz mü? Tam tersi durumda, dans eden birini izlerken hiç sizde öfke hissi uyandı mı? Dans ederken salgıladığımız serotonin ve dopamin seviyeleri kendi içlerinde öyle uyumlu ayarlanıyor ki mutsuz olmanız bilimsel olarak da mümkün olmuyor. Dans ederken veya izlerken yüzünüzde bir tebessüm, kalbinizde bir ferahlık gününüzü aydınlatıyor.

Alzheimer hastalarına deva

Her şeyin yavaş yavaş bulanıklaşarak kaybolduğu bir hastalığın çözümünün dans olması, bilimsel verilerle destekleniyor. Alzheimer hastaları için eskiden bulmaca çözme aktiviteleri önerilirken son zamanlarda ise dans etmenin etkisi fark ediliyor. Çünkü dans etmek için birbirinden ayrı çalışan farklı beyin düzeneklerinin devreye girmesi gerekiyor. Dans eden Alzheimer hastaları, bu alanı çalıştırdığından unuttukları anıları da hatırlamaya başlıyor.

Özgüven yüklemesi

Sosyal bir aktivite olan dans, yeni bir çevreye uyum sağlamamızın en kolay yollarından biridir. Yeni insanlar, yeni arkadaşlar, yeni çevre insana her zaman iyi gelir. Yeni öğrendiğiniz dans figürleri ile bu sosyal çevrede özgüveninizi tazelersiniz. Güçlü sosyal bağlar kuracağınızdan hayatınızın her alanında bunun faydasını görürsünüz.

Aynı şarkının farklı etkileri

Aynı şarkının insanlar üzerinde farklı etkiler yaptığını biliyor muydunuz? Çünkü yapılan araştırmalara göre bir şarkının rahatlatıcı olmasının ritmiyle alakasının olmadığı ortaya çıkıyor. Önemli olan şarkıyla kurulan duygusal bağ… Bu bağ sayesinde dans ederken şarkıya kendinizi bırakıyor ve zihninizi rahatlatabiliyorsunuz.