Çocukların Ekran Kullanımı Nasıl Olmalı?

Çocukların Ekran Kullanımı Nasıl Olmalı?
Tarih: 14.05.2018
Paylaş

Tablet, telefon ve bilgisayarların çocukların en yakın arkadaşları olduğu şu dönemde çocuklarda ekran kullanımını sizler için masaya yatırdık.

18 ay – 2 yaş

Bu dönemde, içeriğini sizin seçtiğiniz videoları haftada bir iki kere beşer dakika izlettirebilirsiniz. Videoları, çocuğunuzla beraber izleyip, izlerken anlatmakta ve sonrasında açıklamakta yarar var.

2 yaş – 5 yaş

5 yaşına kadar olan dönemde, yine sizin seçtiğiniz videoları günde en fazla 1 saat izlettirebilirsiniz. İçerik seçerken çocuğunuzun tüm aile ile etkileşime gireceği yüz yüze video sohbet yaptırabilir ya da çocuklar için yabancı dil gibi eğitici videoları tercih edebilirsiniz.

5 yaş sonrası

5 yaş sonrasından itibaren çocuğunuzun ne kadar ekrana maruz kalacağı sizin kontrolünüzde. Bu dönemde çocuğunuz artık kendi seçtiği şeyleri izleyebilir, oyunlar oynayabilir. Yine de tedbiri elden bırakmadan ekran kullanımını kısıtlamanızda yarar var.

Okul dönemi

Artık okula başlayan çocuğunuzla birlikte karar vererek ekran kullanımını düzenleyebilirsiniz. Yatak odası ve sofra gibi alanlarda ekran kullanımını sınırlandırabilir, çocuğunuzun yoğun zararlı ışıktan maruz kalmasını engelleyebilirsiniz. Dijital eşyalarla uyumak, aynı odada şarj etmek gibi eylemler oldukça tehlikeli!

Siz ne yaparsanız çocuğunuzda onu yapar

Çocuğunuza iyi örnek olabilmek ve hem sosyal hem fiziki anlamda kendi sağlığınız için ekran kullanımı düzenlemelerinde önce kendinizden başlamalısınız. Sürekli telefonuyla ilgilenen bir ebeveynin çocuğu da ekran bağımlısı olacaktır. Unutmayın, siz ne yaparsanız çocuğunuz da onu yapar.