Çocuklar İçin Sağlıklı Yatak Odaları Nasıl Hazırlanır?

Çocuklar İçin Sağlıklı Yatak Odaları Nasıl Hazırlanır?
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 30.10.2019
Paylaş

Önceliğimiz hep onlar. Sağlıklı büyümeleri için büyüdükleri odaların da sağlıklı olması gerekir. Peki bunun için neler yapılabilir?

Yatak odasını düzenlemeye, çocukların yataklarından başlamak gerekir.  Gün içinde en çok vakti yataklarında geçiriyorlar aslında. Özellikle öğle uykusu alışkanlığı sona ermemiş çocuklar için sağlıklı bir yatak çok önemli. Bu nedenle yatak satın alırken materyallerine bakmak ve sentetik yatak yerine organik pamuk ya da yün ile üretilenleri tercih etmek gerekiyor.  Sağlıklı uykuyla büyümeleri ileriki yaşlarında fiziksel ve ruhsal gelişimleri için de oldukça önemli.

Yatakların altında ise onları taşıyan ve nefes almasını sağlayan ahşap karyola tercih etmek gerekiyor. Böylelikle karyolaları yataklarıyla beraber hava sirkülasyonunu sağlayacak ve onlar rahat bir uyku uyuyacak. Sunta yataklar, kalitesiz vernikler bakterilerin oluşmasına da sebep oluyor.

Ardından yatak örtüleri geliyor.  Çocukların çok sevdiği renkli yatak örtüleri çoğunlukla sentetik maddeden yapılıyor. Vücuda direk temas etmiyor belki ama özellikle plastik ham maddeden üretilen polar battaniyeler çocukların sürekli petrol ile temas etmesi anlamına geliyor. Bu nedenle pamuklu örtüler ve çarşaflar onların sağlığı açısından elzem oluyor.

Sıra geldi oyun alanlarına. Oyuncakları sadece plastikler olarak düşünmeyin. Onların hem fiziksel hem zihinsel gelişimleri destekleyen yaratıcı oyun alanları kurun. Örneğin odasının bir duvarına tırmanma alanı yapabilir, kendi küçük evini kurabileceği tahta yapbozlar hazırlayabilirsiniz.

Eğer oyuncaklarını plastik kutuda saklıyorsanız, bundan mümkün olduğunca kaçının. Eğer yaşı da küçükse çocuğunuz oyuncakları ağzına alabilir, ve plastik saklama kutusundan etkilenebilir.  Çocuğunuz için renkli organik pamuktan yapılmış yastık kılıflarını oyuncak saklamak için kullanabilirsiniz.  Hatta bunu bir oyun haline getirebilir, renklerine göre oyuncaklarını doğru kılıfa yerleştirmesini isteyebilirsiniz.

Son olarak oyun alanı için halılar. Özellikle okul öncesi yaşlardaki çocuklar vakitlerin çocuğu yerde geçiriyorlar. Bu nedenle tüylü ya da yün halı tercih etmemek gerekiyor.

Çocuk odaları için yapabileceğiniz çok fazla şey var. Çocuğunuzun hassasiyetlerine göre de ihtiyaçları çeşitlenebilir.  Örneğin bazı maddelere alerjisi olabilir. Hatta siz bunun farkında olmayabilirsiniz. Bu nedenle bütün bu önerileri genel olarak almakta fayda var.