Çevreci Meslekler
Küresel ısınma ve etkileri, yaşadığımız her an bizi endişelendirmeye devam ediyor. Bunun bilincinde olan şirketler ise hissedilen etkileri minimuma indirmek için elinden geleni yapıyor. Etkileri azaltmak için insan gücüne ihtiyaç duyulması da, mavi ile beyaz yaka arasında yeni bir segment yaratıyor. “Yeşil yaka” olarak bilinen bu segment, enerji verimliliği odaklı ve sürdürülebilir bir dünya için en iyisini yapmaya çalışan insanları kapsıyor. Yeşil yaka olarak çalışan bazı meslek dallarını sizler için derledik.
Peyzaj Mimarı
Doğanın korunmasını önemseyen şirketler, dış ortamların çevreye yararlı olması için peyzaj mimarları ile daha aktif çalışmaya başlıyor. Bu anlamda problemlerin belirlenmesi ve onlara çevreci çözümler geliştirmesi, peyzaj mimarlarının önemli görevleri arasında yer alıyor. Biyoçeşitliliğin düzenlenmesi için gerekli arazi çalışmalarının yapılması, düzenlenecek çevrenin yaşam kalitesinin artırılması, ekosisteme yararlı tasarımlar yapılması, peyzaj mimarlarını çevre konusunda bir adım öteye taşıyor.
Çevre Mühendisi
Ana görevi doğal kaynakların kirlenmesini önlemek olan çevre mühendisleri, yeşil yakalılar listesinin ön sıralarında yer alıyor. Endüstriyel kirlenmenin minimuma indirilebilmesi için çalışmalar yapmasının yanı sıra çevresel araştırmalar yapıp bunları analiz ediyor ve doğanın insan sağlığına uygun olacak hale getirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Jeolog
Dünyayı ve onu şekillendiren her şeyi inceleyen jeologlar sayesinde doğal kaynaklarla ilgili sorunlara bir çözüm getiriliyor. Toprağı, okyanusu, atmosferi ve bunların tarihinin araştırılması ile yeryüzünün gelişimini etkileyen tüm süreçler, göz önüne getiriliyor ve buna uygun olarak çevreci çözümler jeologlar tarafından geliştiriliyor.
Enerji Mühendisi
Giderek azalmaya başlayan enerji kaynaklarını sürekli geliştirmeye çalışan enerji mühendisleri, her zaman yenilik peşindedir. Bu doğrultuda enerji mühendisleri, maliyetlerin düşürülmesi, karbon emiliminin azaltılması ve çevresel hasarın en aza indirilmesi ile doğrudan enerji üretiminin yollarını aramaya devam ediyorlar.
Orman Mühendisi
Bilinen en eski çevreci mesleklerden sayılan orman mühendisleri, aslında ormana dair her şeyle ilgilenerek ihtiyacımız olan yeşil alanları korumakla görevlidir. Ormanların korunması, geliştirilmesi, yeşil alanların belirlenmesi, erozyonla mücadele sebebiyle çalışmalar yapması gibi asli görevleri ile bize daha yeşil bir hayat için yol gösterici olurlar.