Çevre Dostu Olmak için 5 Basit Yöntem

Çevre Dostu Olmak için 5 Basit Yöntem
Kategori: Yasam Tarzi
Tarih: 07.02.2019
Paylaş

Doğa, bizim sağlıklı yaşamamız için elinden geleni yapıyor aslında. Ağaçları huzurumuza seriyor, rahat nefes almamız için cömert davranıyor. Ama biz doğanın bu cömertliğine karşılık onun var oluşuna çok müdahale ediyoruz. Tepkisiz kalma zamanını da çoktan geçtik. Artık bizim de bir şeyler yapmamız ve daha aktif bir şekilde çevre dostu olmak için çabalamamız gerekiyor.

Geri Dönüşüm

Çevredeki atıkların giderek çoğalması sebebiyle kirlenme oranları zirveleri görmüş durumda. Oranların azalması için herkesin geri dönüşüm konusuna dikkat kesilmesi gerekiyor. Öncelikle geri dönüşümün anlamını iyi anlamamız gerekiyor, çünkü geri dönüşüm yalnızca atıkların ayrılması anlamına gelmiyor. Geri dönüşüm, aynı zamanda bahçemizdeki gübre anlamına da geliyor. Giymekten sıkıldığımız kıyafeti atmak yerine ihtiyacı olan birine vermek de geri dönüşümün bir etkeni oluyor. Bu şekilde kaynaklar tükenmeyeceği gibi ortaya çıkan çöp miktarı da azaltılabiliyor.

Enerji tasarrufu

Çevreye katkıda bulunmak istiyorsak karbon yayılmasını mümkün mertebe minimuma indirerek enerji tasarrufu yapabiliriz. Bunun da türlü yolları var. Gün içerisinde dikkat bile etmediğimiz minicik bir detay, doğanın kurtarıcı olabiliyor. Örneğin; telefonumuzun şarjı dolmasına rağmen prizde bırakmamız en büyük yanlışlardan biri. Bu alışkanlığımızdan vazgeçmemiz, enerji tasarrufu için ciddi bir getiri sağlıyor. Televizyon karşısında uyuyakalmak da diğer bir örnek olabilir. Televizyonu en azından uyku moduna alırsanız siz uyuyakaldığınızda, bir süre sonra kendi kendine kapanacak ve boşuna çalışmamış olacak. Önemli olan, alışkanlıklarımızı gözden geçirmek ve yanlış olan yerleri onarmak!

Atık azaltma

Her şey var olan üzerinden gitmez. Bazen fedakârlıkta bulunmamız da gerekebilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte belki bu biraz daha zor olabilir ama diğer yanda da doğayı düşünmek zorundayız. İhtiyacımız olmayan şeylere karşı mesafe koymak durumundayız. Mesela telefonumuzda herhangi bir arıza olmamasına rağmen sadece bir üst teknoloji olduğu için satın alma işlemini gerçekleştirmemeliyiz. Bu şekilde var olan atıkları azaltmaktan ziyade hiç atık ortaya çıkarmamış oluruz.

Çevre dostu ürünler

Teknolojinin gelişmesi hepimiz için sevindirici bir gelişme. Bunun getirdiği avantajlar oldukça fazla. Özellikle son dönemde giderek yükselen bir trend var. Artık geliştirilen ürünler, çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlanıyor. Elektrikli arabaların giderek yaygınlaşması, buzdolaplarının düşük elektrik tüketmesi gibi örnekler verilebilir. Ürün seçerken bu gibi özelliklere dikkat edebiliriz.

Kimyasal temizleyicilere veda

Ev temizliklerinde kullandığımız temizleyicilerin doğaya etkilerini biliyor musunuz? Her birinin içerisinde bulunan kimyasallar, kanalizasyon aracılığıyla deniz ve iç sulara karıştığında olumsuz etkiler ortaya çıkıyor. Denizdeki canlıların hayatlarına kaybetmesine bile neden olan bu kimyasal temizleyicileri kullanmak yerine doğal ürünleri tercih edebiliriz. Arap sabunu, zeytinyağlı sabun kullanabileceğimiz gibi kendi temizlik ürünlerimizi evde kolayca hazırlayabiliriz.