Cep Telefonunu Gece Boyunca Şarjda Bırakmak Bir Sorun Mu?

Cep Telefonunu Gece Boyunca Şarjda Bırakmak Bir Sorun Mu?
Kategori: Enerji, Tasarruf, Teknoloji
Tarih: 26.05.2022
Paylaş

Akıllı telefonlar ve tabletler, pandemi öncesinde hayatımızın bir parçası olsa da artık işlerimizin neredeyse tamamını halledebileceğimiz cihazlar haline geldiler. Belki de birçoğumuzun alışkanlığı, gece yatmadan önce telefonlarımızı şarja takıp uyumak ve uyandığımızda şarjdan çıkarmak. Peki bunu yapmak ne kadar doğru?

Akıllı telefonlar, uzun süre pille çalışacak şekilde tasarlandıkları için enerji açısından tahmin edeceğinizden çok daha verimlidirler. Telefonunuzun şarj etmenin ortalama 2 saat olduğunu hesaba katarsak, tamamen şarj olması için yalnızca 0,006 ila 0,014 kWH elektrik yeterlidir. Bu, cep telefonunuzu her gün şarj etseniz bile, yıl boyunca sadece 2-5 kWH harcayacağınız anlamına gelir ki bu tüketim miktarı son derece az bir harcamadır. Fakat bu harcanan enerjinin yalnızca %5’i telefonu şarj etmek için kullanılır. Yani, cep telefonlarınız enerji tüketimi açısından çevre dostu olsa da şarj aletleri için aynı şeyi söylemek mümkün değildir.

Dahası, şarj aletleri, telefonunuz tamamen şarj olmuş olsa bile, şarj çekmeye devam eder. Lawrence Berkeley Lab tarafından yapılan aynı araştırmaya göre, cep telefonları tamamen şarj olduktan sonra şarjda tutulduğunda yaklaşık 2-4 W elektrik çekiyor. Bu sebeple, telefonlarınızı gece boyu şarjda tutmak gereksiz enerji tüketimine sebep olacaktır. Ayrıca şarj aletleri, bir telefona bağlı olmadıklarında da prizden enerji tüketmeye devam ederler. Şarj aletini prizden çıkarıp çıkarmamak sizin için kolaylık ve küçük bir israf arasında bir seçim gibi görünebilir. Fakat dünya üzerindeki her bireyin en az bir adet cep telefonu, bir bilgisayarı ve birçoğunun da tableti olduğu düşünülürse elektrik tüketim sayıları korkutucu seviyelere ulaşabilir.

Bir cep telefonunun şarj edilmesi nispeten ucuz, ancak birkaç minik alışkanlıkla daha fazla elektrik tasarrufu yapabilirsiniz:

  • Cep telefonunuz şarj olduğunda, şarj cihazını fiş noktasından kapatın.
  • Cep telefonununuz şarj olduktan sonra çok uzun süre şarjda bırakmayın.
  • Orijinal olmayan şarj cihazlarından kaçınmaya çalışın. Bir tane satın almak zorunda kalsanız bile, cihazın ısınmadığından emin olun.