Çalışan Annelerin Hiç Bitmeyen Enerjisi

Çalışan Annelerin Hiç Bitmeyen Enerjisi
Kategori: Enerji, Yasam Tarzi
Tarih: 08.05.2020
Paylaş

Anne. Bu iki hecenin bizdeki anlamını saymaya kelimeler yeter mi?  Tek bir sözcük. Nasıl da içimize işler. Hepimizi bir anne dünyaya getirir, eğer şanslıysak ilk adımlarımızda, gülüşlerimizde mutluluklarımızda ya da hüzünlerimizde başka kimsenin olamayacağı kadar yanımızdadır.

Kimin annesi fedakar değil ki?

Annemizin karnında başlar onunla yolculuğumuz, doğduğumuz andan itibaren de onun sıcaklığını ararız. Dünyayı anlamamız için tüm kalbiyle bize rehberlik ederler. Bu anlama meselesi de zorludur hani. Neyi, nasıl yapacağını bilmeyen bir ateş topu gibi ortalığı kavurmaya başladığımız zamanlardan itibaren o da yılmadan bizi bu yaşama hazırlar.

Bizimle ilgili yaşadıklarını düşünsenize; bebekliğimizdeki uykusuz gecelerin, hastalandığımızda duydukları endişelerin, zorlu okul yıllarımızda bitmeyen enerjileriyle bize verdikleri desteklerin, ilk heyecanlarımızda hiçbir karşılık beklemeksizin yanı başımızda olmalarının hakkını nasıl ödeyebiliriz…

İnsanlık tarihinden beri kadın ve anne kavramı meşakkatli süreçlerden bugünlere geldi. Annelerimiz iş hayatında çalışan anne olarak yer almaya başladıkça üzerindeki sorumluluklar da arttı. ‘Dişi kuş’ günün en az sekiz saatini geçirdiği iş yerinin dışında yuvasına döndüğünde mesaisini ev sorumluluklarıyla sürdürmeye devam etti.

Bize bunları Covid-19 salgını nedeniyle bitmeyen enerjileriyle evden çalışmaya başlayan annelerimiz hatırlattı.

Şimdi yaşanan salgın yüzünden hepimiz evlerimizdeyiz. Kadınların Enerjisi ve Enerjinin Kadınları yazımızı hatırlıyorsunuz değil mi? Sepaş Enerji’nin de %40 gibi yüksek bir oranda kadın çalışanlardan oluştuğundan bahsetmiştik. Evlerimize kapandığımızdan beri çalışan annenin işi daha da zorlaştı. Ev işleri, çocukları, eğer varsa evcil hayvanlar… İpin ucu kaçmış gibi görünüyor. Ama onlara bakın, güçlerinden hiçbir şey kaybetmediler. Bu zor günler geçtiğinde biz yine annelerimizin gücünü ve şefkatli gözlerini hatırlayacağız.

O zaman başta konuştuğumuza geri dönelim. Kimin annesi fedakar değil ki? Her anne kendi çocuğu ve tüm dünya çocukları için en iyisini ister. Evet, mevzubahis çocukları olduğu zaman annelerin enerjisi hiç bitmiyor görünebilir. Ancak hepimizin her zaman desteğe ihtiyacı var. Daha o ilk nefesinde yanında olan yavrunun desteğini görmek anne için dünyalara bedel değil mi?

Ve unutmayın, anne bizimle birlikte yaşar. Ruhumuzun inşa edildiği temelin derinliklerinde saklı bir hazine sandığıdır, o iki heceli tek sözcük. Yavrusuna tek başına bakan babaların, ona bir kere olsun seslenememiş olanların yüreğindedir. Bir çocuğa sahip olmayı sadece; açmakta direten bir çiçeğin kokusunda, barınmaya muhtaç bir sokak hayvanın minnettarlığında, sabahları şen cıvıltılarla öten bir kuşun şarkısında, kimsesiz bir ufaklığın gülümsemesinde bulabilecek olanların içindedir. Geceleyin gümüş ışıltılarla bezeli gökyüzüne baktığında ciğerlerinde mutluluğu tadan/arayan bütün insanlarladır. Anne bir sözcüğün diğer adıdır. Anne sevgidir.

Ne zaman olursa olsun içimize dönüp baktığımızda sevgisini en derinden hissettiren tüm annelerimize…