Bir Çocuğun Hayal Gücü Dünyayı Ne Kadar Aydınlatır?

Bir Çocuğun Hayal Gücü Dünyayı Ne Kadar Aydınlatır?
Kategori: Enerji, Yasam Tarzi
Tarih: 17.04.2020
Paylaş

Çocuklara hayal gücünü verin gerisini onlar getirir. Dünyadaki tüm çocuklar eşittir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda hepimize ilham verecek bir çocuğun, hayalinin peşinden koşan ve kendini hiç beklemediği bir yerde bulan William Kamkwamba’nın hikâyesini anlatalım.

Köyüne elektrik getiren William Kamkwamba kimdir?

William Kamkwamba Afrika’nın Malavi ülkesinde 1987 yılında dünyaya gelmiş bir çocuktur. Kurak bir iklime sahip Malavi çoğu Afrika ülkesi gibi yoksullukla mücadele eder. Zor yaşam şartları ile boğuşan çoğu yerde elektrik de su da yoktur. İnsanların zihinleri ve gelecekleri karanlık içindedir.

Genç William böyle bir ülkenin en zor şartlarını yaşayan çocuklarından biridir. 2001 yılında yaşanan kuraklık peşinden kıtlığı getirdiğinde daha 14 yaşındadır. İnsanlar zor durumdadır. Bu zor durumdan O da nasibini alır ve kıtlık yüzünden zaten yoksul olan ailesi William’ın yıllık 80 dolar olan okul ücretini ödeyemez. William o yoksul ülkenin karanlık köyünde, kendine ışık olan eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalır.

Eğitimi yarıda kesilmiş olsa da genç William’ın içi yaşadığı ülke, köy kadar karanlık değildir. Bir yandan hurdalıktan bulduğu radyoları tamir ederek kendine ve ailesine bir kazanç kapısı sağlar. Bir yandan da umutsuz bir şekilde yarıda bıraktığı okulun kütüphanesini sık sık ziyaret eder.

Okul kütüphanesi ziyaretleri sırasında William’ın dikkatini kapağında rüzgârgülü olan bir kitap çeker. Using Energy (Enerjiyi Kullanmak) adlı bu kitabı okuduktan sonra kendi rüzgârgülü tribününü yapma fikri ortaya çıkar.

Merak eder, dener ve başarır.

Rüzgârgülü tribünü öylesine bir fikir de değildir. Genç William karanlığı herkesle paylaştığı elektriksiz bir köyde yaşar. Önce evin gecelerini aydınlatmaya yetecek bir tribün için kolları sıvar. Köylülerin ona karşı deli gözüyle bakışları altında William onları umursamadan hurdalıktan bulduğu parçalarla rüzgârgülünü tamamlar. Oluşturduğu derme çatma türbin ile ilk olarak 4 ampul ve 2 radyoyu çalıştırabilecek 12W elektrik üretmeyi başarır. Bu elektriği üretebilmek için hayal edip denemesi gerekmiştir. Başarı bunun üçüncü adımı olur.

William o saatten sonra bir daha karanlık bir evde yaşamaz. Onu yadırgayan komşuları William’ın elektriğinden faydalanmak için sıraya girer. Bunun üstüne daha büyük bir tribün yapmaya girişir. Bu sefer elde ettiği enerjiyi kuyulardan çektiği su ile köyün kurak arazilerinin sulanmasında kullanır. Elektrik ile köyünü aydınlatmış ve kıtlıktan kurtarmıştır.

Bu yaptıkları öyle ilham vericidir ki ünü ülkeye, kıtaya ve dünyaya yayılır. Hikâyesi kitaplaştırılır ve belgesel filmi çekilir. Bir çocuğun sadece hayalinin peşinden koşması ile neler yapabileceğini herkese göstermiştir.

Hiçbir şeyin olmadığı bir köye, kendi imkânları ile getirdiği elektrikle, sadece 14 yaşında olan William adındaki bu çocuk, hayatı ve hayatını aydınlatmıştır.