Bilime İlham Veren Bilim Kurgu Filmleri

Bilime İlham Veren Bilim Kurgu Filmleri
Kategori: Eglence, Teknoloji
Tarih: 25.09.2019
Paylaş

İlk zamanlarda da böyle olmuştu. İnsanlar gökyüzüne bakıp ötesini merak etmişler, hayvanları incelemişler, bitkileri araştırmışlar ve adım adım ilerlemişlerdi. Bugün teknoloji çok hızlı gelişiyor. Tabi ki tasarımın ve teknolojinin arkasında hep merak ve hayal gücü duruyor. Hayal gücüyle olası dünyaları kuran filmler de tabi ki bilime de ilham veriyor.  Popüler bilim kurgu filmlerini geride bıraktık, ilham veren ilginç filmlerden bir derleme yaptık.


Son on yıldır gündemde yapay zeka var. Bilim insanları sürekli bunun üzerine çalışıyorlar. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, evler, şehirler derken bu konuda hızlı bir yol kat edildiğini söyleyebiliriz.  Ex- Machina ise yapay zeka konusunda ilginç bir tartışma açıyor. Bilincinizin olduğunu nasıl kanıtlarsınız? Başta basit gibi görünen bu soru aslında insan ile robot arasındaki farkı düşünmek açısından ilginç bir soru.  Ex-Machina da Ava adında geliştirilen bir yapay zekanın insanlara kendini insan olarak tanıtma ve inandırma sürecini anlatıyor.


Peki yapay zekalar aşık olabilir mi? Ya da bir insan bir yapay zekaya aşık olabilir mi? Geliştirilmiş bir telefon uygulaması ile bir adam arasında geçen aşkı anlatan film, hem insani değerleri sorguluyor hem de insanları robotlardan ayıran özelliklerin peşine düşüyor. Bilimsel çalışmalar açısından da oldukça besleyici olan film yapay zekaların insanlar üzerindeki duygusal hakimiyetini de araştırıyor.


Yer Çekimi, iki astronotun uzay boşluğunda sıkışıp kalması ve yer küreye dönme mücadelelerini anlatıyor. Bu filmin özelliği belki de defalarca işlenen uzayda yaşam konusunu ilginç deneyimlerle yansıtması. Sinemalara üç boyutlu olarak giren bu film, izleyenleri de o dünyanın içine sokarak benzer deneyimi yaşatmayı başarmıştı.


Son dönem bilimkurgu filmleri arasında belki de en ilginci. Dünya’daki mahkumları bilimsel denek olarak bir uzay gemisine koyan ve burada yeniden yaşam üretmeyi amaçlayan bir bilim insanı ve ekibi arasında geçen film,  olası gelecekte yaşamın nasıl mümkün olabileceğini soruyor. Hikaye boşlukta yaşamak, dünyadaki diğer canlılarla kurulan ilişkiler ve insan kavramını baştan düşündürüyor. Çevresel koşullarla tanımlanan insan, uzay boşluğunda yeniden tanımlanıyor.