Atıklarımızdan Enerji Elde Edebilir miyiz?

Atıklarımızdan Enerji Elde Edebilir miyiz?
Kategori: Doga, Enerji, Tasarruf
Tarih: 22.06.2022
Paylaş

Ülkemizin ve dünyamızın tehlike altında olduğu konulardan bir diğeri de atıklar. Her gün daha fazla biriken atıklar çevreyi kirletmeye devam ediyor. Buna dur dememizin vakti geldi. Peki çöplerimizi geri dönüştürmek dışında neler yapabiliriz? Örneğin atıklarımızdan enerji elde edebiliriz. Her gün ürettiğimiz atıklar gezegenimiz için elektrik, ısı veya yakıt kaynağına dönüştürülebiliyor.

Atıkları enerjiye dönüştürmek için kullanılabilecek birden fazla yöntem var. Çöpleri enerjiye dönüştürmek için en yaygın teknoloji yakmadır. Bu süreçte atıklardan toplanan organik maddeler yüksek sıcaklıkta yakılır. Bu tür dönüştürmeye ısıl işlem denir. Bu ısıl işlemden üretilen ısı daha sonra enerji oluşturmak için kullanılır.

Diğer bir yöntem, depolimerizasyon. Bu süreçte, su varlığında temel ayrışma kullanılır ve atıklardan elde edilen organik bileşenler, termal enerji oluşturmak için yüksek bir sıcaklıkta ısıtılır. Bu süreçte atıklardan fosil yakıt üretebiliriz.

Atıkları gazlaştırabiliriz. Bu işlemde karbonlu maddeler oksijen varlığında yüksek sıcaklıkta karbondioksit, karbon monoksite ve az miktarda hidrojene dönüştürülür. Bu süreçte, iyi bir alternatif enerji olan sentez gazı üretilir. Sentez gazı daha sonra elektrik ve ısı üretmek için kullanılır. Piroliz sürecindeyse endüstrilerden gelen organik veya tarımsal atıklar kullanılarak enerji üretilir. Atıkları enerjiye dönüştürme yöntemleri sayesinde daha iyi ve sürdürülebilir bir çevre yaratmayı amaçlayan teknolojiler ortaya çıkıyor ve çıkmaya da devam edecek. Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve bu şekilde ekosistemimizi kurtarabiliriz. Aynı zamanda dünyanın enerji sorununu da yine aynı sistemle çözebiliriz. Atıktan enerjiye yöntemini kullanarak enerji üretiminin ölçeği şu anda hala küçük olsa da yakın gelecekte harika bir enerji çözümü olmasının önünde hiçbir engel yok!