Akıllı Telefonlar Neyden Yapılır?

Akıllı Telefonlar Neyden Yapılır?
Kategori: Enerji, Tasarruf, Teknoloji
Tarih: 09.10.2019
Paylaş

Dünya üzerinde yaklaşık olarak 2,5 milyar akıllı telefon kullanıcısı var. Bu veriler 2018 yılına ait. 2019 yılında ise bu rakamın 3 milyara ulaşması bekleniyor. Bu, nüfusun neredeyse yarısı demek. Altın, gümüş ve bakır ise akıllı telefonu oluşturan 70 elementten sadece üçü. Toplam harcanan altın miktarı 85.000 kg, gümüş miktarı 875.000 kg ve bakır miktarı 40 milyon kg.

Altın, gümüş ve bakır başta olmak üzere akıllı telefonların içinde manyetik, fosforlu ve iletken özellikli pek çok nadir element de bulunuyor. Paladyum, alüminyum, platin, tungsten, kalay, kurşun, magnezyum, lityum ve potasyum telefonların içinde bulunan diğer metaller. Bu elementler akıllı telefonların ekranını ve renklerini oluşturmakta, iletkenliğine yardımcı olmakta ve telefonların titreşimli olmasını sağlamaktadır.

Bütün bu elementler ise yer kabuğunun altından çıkarılmaktadır. Bir nevi Dünya’nın hazinesi de diyebiliriz. Ancak kaynakların yerin altından çıkarılması oldukça zordur. Ocak madenciliğine benzer geniş alanlarda kazılar yapılması gerekir ve ekonomik olarak oldukça maliyetlidir. Ayrıca çalışmalar geniş arazilerde yapıldığından doğal yaşam alanlarının büyük bir bölümü tahrip olur. Bu tahribat ise hava ve su kirliliği şeklinde devam ederek çevresel kirliliği önemli ölçüde artırmaktadır.

Elementler konusunda bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise bu kaynakların tükenebilir olmasıdır. Hızla artan bir grafikle teknolojik aletlerde kullanılan bu materyallerin bir süre sonra tamamen yok olma tehlikesi vardır. Peki bu işin içinden nasıl çıkılacak? Yani, bir süre sonra hiçbir şekilde telefon üretilemez duruma mı gelinecek?

Çevre koruma örgütlerinin ve bilim insanlarının üzerinde yoğun olarak çalıştıkları iki çözüm var. Birincisi eskiyen telefonların geri dönüşümünü sağlamak, diğeri ise sürdürülebilir materyallerden çevreye zarar vermeyen akıllı telefonlar üretmek.  Birinci çözüm için kurulmuş şirketler dahi mevcut. Çünkü telefonların içindeki materyallerin dikkatlice geri dönüştürülmesi ve insan sağlığına zarar vermeden halledilmesi gerekiyor. Bunun için de teknolojik yöntemler kullanılması gerekiyor.  Öte yandan kesin çözüm değil.  Sürdürülebilir materyallerden akıllı telefon üretimi üzerine çalışmalar ise hala başlangıç aşamasında. Ne yazık ki bunun için henüz kaydedilmiş bir mesafe yok. Ancak dünya nüfusuyla paralel olarak akıllı telefon kullanımının giderek arttığını düşünürsek sürdürülebilir materyaller üzerine kısa zamanda çözüm üretilmezse dünya kaynakları ve insan sağlığı büyük tehlikeye girebilir.