Verimlilik mi? Tasarruf mu? (Yoksa ikisi de mi?)

Verimlilik mi? Tasarruf mu? (Yoksa ikisi de mi?)
Kategori: Enerji, Tasarruf
Tarih: 05.08.2020
Paylaş

Yasamin sürdürülebilirligine katkida bulunmanin ve gelecek nesillere enerji tasarrufu bilinci asilamanin önemini artik hepimiz biliyoruz. Enerjiyi hem tasarruflu hem de verimli kullanmanin birçok yolu var. Bu yazida size altin kurallardan bahsetmeyecegiz. Enerji ile ilgili bilmeniz gereken temel konu öncelikle davranislarinizi degistirmekten geçer. Birkaç önemli konuyu bilir ve aliskanlik haline getirirseniz verimli bir sekilde enerji tüketerek tasarruf da yapabilirsiniz. Burada enerji literatürünü, en azindan kullandiginiz kadarini, bilmek altin anahtar degerinde.

Vaktimizin büyük çogu evimizde geçer, kullandigimiz cihazlari tanimak, tükettikleri enerjiyle ilgili bilgi sahibi olmak isimizi kolaylastirir. Enerjiyi verimli kullanmanizi saglayacak cihazlara sahip olmak size elbette enerji tasarrufu saglar. Ancak ihtiyaciniz olmadigi halde mevcut buzdolabinizi A+++ bir modelle degistirmek, elde edeceginiz tasarrufun maddi getirisini planladiginiz gibi gerçeklestirmeyebilir de. Cihazin yenisini almak için harcadiginiz paranin size tasarruf olarak dönüsü uzun yillara yayilabilir. Böyle durumlarda mevcut cihazlarimizi ihtiyacimiz kadar kullanmak daha makul bir çözümdür. Nihai çözüm ise yine ihtiyaciniz kadar kullanmaktir.

Evlerimizde tükettigimiz enerjiyi tasarruflu kullanmak için birçok yol bulunur.

Elektronik cihazlarinizi bekleme durumunda biraktiginiz her an enerji harcamaya devam eder. Ilk bakista çok küçük gibi görünen bu tüketimin size getirecegi yillik maliyet azimsanmayacak kadar fazladir. Televizyonunuz, elektronik dis firçaniz ve günlük olarak kullandiginiz bir sürü cihaz bu kapsama girer. En basiti belki de kapatmaya üsendiginiz cihazlar için cebinizden, daha iyi yerlere ikame edebileceginiz, yüklüce bir miktar para harcadiginizi bilmektir.

Ise; oyun konsollari, televizyon, su isitici, kahve makinesi gibi her an kullanmadiginiz cihazlari kapatmayi aliskanlik haline getirmekle baslayabilirsiniz. Siz ve aile fertleriniz, günlük yasamda bunlari unutabilme ihtimalinize karsi, kendinize hatirlatacak yönetmeler bulmalisiniz. Gece uyumadan elektrik harcayan tüm cihazlari kapatmayi bir oyun haline dönüstürebilir, benzer yöntemleri de küçük hatirlatmalarla destekleyerek, bu aliskanligi benimsetmeyi deneyebilirsiniz.

Enerji okuryazarliginin bu noktada altin anahtar oldugundan basta bahsetmistik. Elektronik esyalarinizi bol artili yenileriyle degistirmeniz “verimlilik”, ihtiyacinizdan fazlasini kullanmamak “tasarruftur”. Evinizdeki aydinlatmalari düsünün, eskileri LED ampullerle degistirmeniz verimli kullanmak iken, kullanmadiginizda söndürmek tasarruftur.

Kullandigimiz birçok elektrikli cihaz tam kapasite çalistirilmak üzere programlanmistir. Örnegin çamasir/bulasik makinenizi tam doldurmadan çalistirirsaniz aslinda daha fazla enerji harcayacaksiniz demektir. Verimli kullanmak için tam kapasite doldurmaniz gerekir. Bu sayede hem en yüksek verim alir hem de tasarruf saglarsiniz.

Enerji okur-yazarligi konusunda bilgi sahibi olmaniz enerjiye karsi bugüne dek gelistirdiginiz yanlis düsünce kaliplarinizi degistirmenize yardimci olabilir. Zamana yayilan bu davranis degisiklikleri daha az enerji tüketmenizi beraberinde de cebinizden daha az para harcamanizi saglayacaktir.

Bilmek, atesi ve dolayisi ile enerjiyi kullanmayi ögrenen atalarimizdan beri en büyük gücümüze dönüsmüstür. En ufak bilgi çaglar boyunca bir kivilcim gibi yayilmis, bizi hep bir adim öteye götüren anahtarin kendisi olmustur.