Uzaktan Eğitimde Çocukların Enerjisini Yükseltecek 5 Öneri

Uzaktan Eğitimde Çocukların Enerjisini Yükseltecek 5 Öneri
Kategori: Enerji, Yasam Tarzi
Tarih: 22.10.2020
Paylaş

Çocuklar 6 aydan fazladır okullarından uzaktalardı. Yakın zaman önce de okullar uzaktan açıldı. Alıştılar mı?

Yeni nesil çocuklar teknolojik aletleri kullanmaya çok erken dönemde başlıyorlar. Bilgisayarla, tabletle ya da telefonla araları aslında iyi. Ancak konu eğitim ve uzaktan eğitim bilgisayar oynamaktan farklı olarak ciddi bir odaklanma ve disiplin gerektiriyor. Bu süreci onlar için nasıl kolaylaştırabiliriz?

Hareket Alanı Tanıyın

Hareket etmek çocukların fiziksel gelişimleri için ihtiyaç. Uzun saatler sabit bir şekilde durmak ise onlar için hem yorucu hem de dikkat dağıtıcı olabiliyor. Evet insan dururken de yorulabiliyor. Çocukların enerjilerini atmaları ise onların dikkatlerini güçlendiriyor.

Bunun için sabahları derse başlamadan önce 10-15 dakikalık egzersiz seti uygulamalarını sağlayabilirsiniz. Bir şarkıyla dans etmek, çocuklar için planlanan yoga egzersizleri uygulamak ya da basit konsantrasyon oyunları oynamak önerilerini değerlendirebilirsiniz.  Böylelikle zihinleri açılır, derslere yüksek enerji ile başlarlar. Ayrıca bunu okulun bir parçası olarak rutin haline getirirseniz çocuklarınız okul rutinlerine de daha kolay adapte olurlar.

Arkadaşlarıyla Sosyalleşmelerini Sağlayın

Okullar çocuklar için aynı zamanda sosyalleşme alanları. Pek çok çocuğun okula heyecanla gitme sebebi okuldaki arkadaşlarını görebilmek. Uzaktan eğitimden memnun olmamalarının da sebebi büyük oranda arkadaşlarından ayrı kalmaları. Ayrıca yaşıtları ile sosyalleşebilmeleri onların sağlıklı gelişimi için de ihtiyaç. Bu nedenle çocukların okuldaki arkadaşları ile buluştukları sanal görüşmeler planlayabilir, bu görüşmeyi bir etkinliğe çevirmek için çocuklarınıza yardımcı olabilirsiniz. Böylelikle okulla aralarındaki duygusal bağ da kopmamış olur.

Okula Özel Alan Oluşturun

Evle işi birbirinden ayırmak gerekliliğini biz biliyoruz. Benzer bir durum çocuklar için de geçerli. Onların da sadece ders zamanına ayırdıkları bir alanlarının olması, bu alanın düzenli ve temiz olması, çocukların ders başlamadan pijamalarını değiştirerek okula hazır olması onların zihinlerinde okulun özel olduğu fikrini canlandıracaktır.

Verimli Ders Araları Yaratın

Dersin verimli geçmesi için ders saati kadar aralar da önemli. Okullarda ders planları mümkün olduğunca çocukların dikkat kapasitelerine göre planlanıyor. Ancak yine de çocuklar uzun saat boyunca bilgisayar başında kalıyorlar ve teneffüs aralarında okul bahçesinde koşturamıyorlar. Bu nedenle ders aralarında hareket etmelerini sağlamak, yapabilecekleri minik ev işleri vererek kafalarını dağıtmalarını sağlamak çocukların koşturma ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılayabilir. Eğer çocuklarınızı ikna edebilirseniz meditasyonu da deneyebilirsiniz 🙂

Uzaktan Eğitimi Ciddiye Alın

Dünya koşulları gereği belirsizliklerle dolu bir süreç geçiriyoruz. Pandeminin ne zaman sona ereceğini, okullara ya da işlerimize ne zaman döneceğimizi bilmiyoruz. Bu sürece geçici olarak bakıyor ve eski düzenimize kavuşma hayali kuruyoruz. Böyle düşünmek doğal ancak en azından bu dönem okulların açılması çok zor görünürken bu süreçteki eğitimi “idareten” olarak görmemek gerekiyor. Bunu çocuklara anlatmak hele de henüz biz kabullenememişken çok zor. Ancak çocuklara uzaktan eğitimi eğitimin bir parçası olarak anlatmak, vakit geçsin diye değil öğrenmek için derslere katılmaları gerektiğini anlatmak onların adaptasyon süreçlerini kolaylaştıracaktır.

Korkmayın. Çocukların hayata tutunma becerileri yetişkinlerden daha fazladır. Onlar bir yolunu bulurlar.