Kendi Enerjisini Üreten Yaşam Alanları

Kendi Enerjisini Üreten Yaşam Alanları
Kategori: Doga, Enerji, Teknoloji, Yasam Tarzi
Tarih: 08.06.2021
Paylaş

Dünyadaki enerjiyi bitirmeden, hem doğanın geleceği hem de kendi geleceğimiz için faydalı bir yaşam biçimi mümkün mü?

Sürdürülebilirlik aynı zamanda bir yaşam biçimi konusu ve kendi enerjisini üretebilen yaşam alanları bize yeni bir dünyanın kapılarını açıyor. İşte bize ilham veren “yeşil” yapılar.

1. Cannon Beach Residance

Nathan Good Architects tarafından hayata geçirilen bu ev, üç yatak odasına sahip iki katlı bir yaşam alanı. Oregon bölgesindeki Cannon Plajı’nda bulunan evin tasarlanma amacı ise evin yeşil enerji kaynakları ile kendi kendine yetmesi ve nesiller boyu ayakta kalabilmesi.

Bu evin ısıtma sistemi için temel olarak güneş enerjisi kullanılıyor. Güneş enerjili su ısıtıcıları, jeotermal enerjili ısı geri kazanımı sağlayan vantilatörleri ve verimli ısı pompası ile güneşten alınan enerjiden yüksek verimli ısı enerjisi sağlanıyor.  Evin çatısında konumlanan fotovoltaik sistem sayesinde ev kendi elektriğini de üretebiliyor. Yemyeşil görünen evin çatısında ise dam koruğu, yabani çilek ve hint darısı yetiştiriliyor. Bu sayede çatı yağmur suyunu emiyor ve yangın için direnç de sağlıyor.

2. Lozan Olimpiyat Binası

Dünya olimpiyatları için çalışan 500’den fazla kişiyi bir araya getiren Lozan Olimpiyat binası, dünyanın en sürdürülebilir ofisi seçilmiş.

Olympic House, tasarım hedefini beş temel değerden alıyor; hareket, şeffaflık, esneklik, sürdürülebilirlik ve işbirliği. Bu özellikleri ile de binanın kendisi oldukça hareketli, esnek ve dinamik görünüyor.

Tüm binanın enerjisi güneş panelleri ile sağlanırken iç mimarisi yeşil tasarım stratejisi ile doğaya zarar vermeyen yapı malzemelerinden oluşturuluyor. Binanın suyu yağmur suyunun arıtılması ile sağlanırken musluklarda ve tuvaletlerde su tasarruflu sistem sayesinde aşırı tüketimin de önüne geçiliyor.

Yüzlerce çalışanın yaşam alanını oluşturan bu yapı şirket binalarının dönüşümü için ilham verici.

3. Biyolojik Bilimler Araştırma Binası

İrlanda’da bulunan bu araştırma binası canlıların yaşamlarını araştırırken yeşil enerji ile geliştirilen yapısı ile de canlılığın devamına katkı sağlıyor.

İrlanda’nın soğuk iklimi içerisinde en büyük sorunlardan biri ısınma ve havalandırma. Bu binanın en büyük çözümü de bu yönde. Bina yapısı ile doğal havalandırmadan faydalanırken içerisindeki ısıyı da koruyabiliyor.

4. Beitou Kütüphanesi

Tayvan’ın başkenti Taipei’nin kuzey ilçelerinden biri olan Beitou’da görebileceğiniz, turistlerin de sık sık gittiği bu kütüphane enerjisi ile de bir efsane.

Bu oldukça büyük kütüphane 2006 yılında yeşil bina sertifikası ile açılmış. Binanın çatısında güneş pilleri bulunurken, yağmur suyu toplama ve depolama sistemleri binanın su ihtiyacını karşılıyor.

Dışarıdan oldukça şık görünen tasarımının oldukça önemli bir işlevi de var. Kütüphanedeki derin balkonlar ve dikey ahşap pencere kafesleri mekanın içine ısı girişini engelleyerek enerji tüketiminin azalmasına yardımcı oluyor.

5. Ekokapsül

Evlerden ofislere, laboratuvardan kütüphaneye sürdürülebilir yaşam alternatifleri gördük ve şimdiden sahip olabileceğimiz ekolojik küçük yaşam alanı Ekokapsül’e geldik.

Özel bir şirket tarafından geliştirilen bu kapsül dünyanın her yerine taşınabilen bir yaşam alanı. Elektrik enerjisini rüzgar ve güneşten alırken, kendi suyunu da yağmurdan sağlıyor. İçinde iki kişilik yatağı, çalışma masası, mutfağı, banyosu ve dolapları da bulunuyor. Son zamanlardaki artan karavan merakını da düşünürsek yaşam için oldukça keyifli bir alternatif gibi görünüyor.

Evet görünümü biraz robotik ve bilim kurgu filmlerini andırıyor ama daha iyisi için de ilham veriyor. 🙂