Her Gün En Çok Kullandığımız 10 Aletin/Cihazın Karbon Ayak İzi Nedir? Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

Her Gün En Çok Kullandığımız 10 Aletin/Cihazın Karbon Ayak İzi Nedir? Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?
Kategori: Enerji, Tasarruf
Tarih: 11.10.2021
Paylaş

Her şirketin, her evin bir karbon ayak izi olduğu gibi, her bireyin de aynı şekilde karbon ayak izi var. Kullandığımız her elektrikli alet, çevreye salınan karbon demek. Bazıları minik izlere sebep oluyorken, bazılarıysa dünyada silinemez izler bırakıyor. Uçaklar, santraller ve otomobiller salınımın en büyük suçluları olmalarına rağmen, günlük kullandığımız aletlerin de suçunu görmezden gelemeyiz. Peki en çok kullandığımız aletlerin çevreyi ne kadar kirlettiğini biliyor muyuz?  

  1. Cep telefonu: Tabii ki en çok kullanılan teknolojik cihaz cep telefonları dünyanın ısınmasının suçlularından birisi. Herkesin elinde bir cep telefonu olduğunu düşünürsek, dünyadaki yedi milyar cep telefonunun yılda 200 milyon tona yakın karbon salınımı yaptığını tahmin edebiliyoruz. Bu yalnızca cep telefonunun tek başına yaptığı salınım, dijital ağı da bu toplamın içine eklersek, miktarın 600 milyon tona kadar çıktığını gözlemliyoruz.
  2. Televizyon: LCD ve plazmalar başta olmak üzere televizyonlar oldukça can yakanlardan. Yıllık karbon salınımları 269 kg’a kadar çıkabiliyor.
  3. Masaüstü bilgisayar: Araştırmalara göre, bir masaüstü bilgisayarın yıllık karbon salınımı 241 kg’a kadar çıkabiliyor.
  4. Buzdolabı: Konumuz karbondioksit salınımı olduğunda, mutfaklar asıl suçlular arasına giriyor. Bir buzdolabının yıllık karbon salınımı 175 kg.
  5. Kurutucu: Karbon salınımı “yarışı”na katılan diğer bir alet ise kurutucular, yılda 159 kg civarında salınıma sebep olabiliyorlar.
  6. Dizüstü bilgisayar: Bir dizüstü bilgisayarın toplam yıllık karbon salınımı, masaüstü bilgisayarınkine oranla daha az olsa da, sayılar hiç masum değil. Yıllık karbon salınımı 129 kg’ı bulabiliyor.
  7. Ocak ve fırın: Ocakları ve fırınları çalıştırırken gözümüzden kaçırdığımız bir detay var, o da ocaklarla birlikte dünyanın da ısındığı. Bir elektrikli ocağın saldığı yıllık karbon miktarı 129 kg olabiliyor.
  8. Bulaşık makinesi: Yılda 84 kg salınım yapabiliyor. Baştaki sayılardan sonra bu sayı size az gelmesin, dünyayı tehdit eden sayılarla karşı karşıyayız.
  9. Çamaşır makinesi: Her evde bulunan ve haftada ortalama 2 kez açtığımız çamaşır makinesinin yıllık salınımıysa 51 kg.
  10. Tablet: Konuştuğumuz aletlerin sonuncusu tabletlerde masum değiller. Yılda 43.9 kg’a kadar karbon salınım yapıyorlar.

Peki karbon ayak izini düşürmek için ne yapmamız gerek? Evdeki sıcaklığı 1 derece düşürmek bile dünyaya yapacağınız iyiliklerden birisi. Telefonlar tamamen şarj olduğunda şarjdan çıkarmak, kısaca enerji kullanımını düşürmek dünyayı kurtarmak için büyük bir adım. Enerji kullanımını düşürürken, gereksiz eşya alımının da önüne geçmek çok önemli. Bulut depolamalarındaki fazla veriyi silerek ve aldığımız tüm beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin enerji sınıfının A+ olduğundan emin olarak satın almanın dünyamızı iyileştireceğine eminiz.