Elektrikte Gündüz ve Gece Tarifesi Nasıl İşler?

Elektrikte Gündüz ve Gece Tarifesi Nasıl İşler?
Kategori: Enerji, Tasarruf
Tarih: 15.11.2021
Paylaş

Bir çoğunuz elektrik aboneliğinizi açtırırken farklı tarifeler olduğundan bi’haber olabilirsiniz. Aslında bu durum çok normal! Hadi gelin elektrik tüketimindeki farklı tarifeler hakkında sorularınızı bu yazıda cevaplayalım.

Elektrik tüketiminde iki farklı tarife mevcuttur. Başlangıçta tüm tüketiciler tek zamanlı tarifeye tabiidir. Tek zamanlı tarifede tüm gün tüketilen elektrik enerjisi için ödenecek tutar tek birim fiyattır, yani tüm gün birim enerji fiyatı sabittir. Tüm ev kullanıcıları aksini belirtmediği takdirde bu tarifeye tabiidir. Bunun yanında, bir de “üç zamanlı tarife” seçeneği vardır.”Çok zamanlı tarife”ve “puant tarife” olarak da bilinen bu tarifeye göre, günün farklı zaman dilimlerinde tüketilecek elektrik enerjisi için daha önceden belirlenmiş farklı birim fiyatlar uygulanır. Üç zamanlı tarifede, Gündüz, Puant ve Gece olarak belirlenmiş aralıklara uygun aktif birim fiyatlar düzenleyic kurum tarafından yayınlanır ve tüketimler hesaplanarak faturalama sağlanır. Tarife değişikliğinde birim fiyatlar aktif birim fiyat üzerinde uygulanır, D-dağıtım bedelinde farklı bir birim fiyat uygulanmamaktadır.  Aslında tüm gün üçe bölünmüştür ve her bölüm  için farklı birim fiyat mevcuttur. Gündüz 06.00-17.00 aralığında birim fiyat normal iken, puant aralığında, yani saat 17.00-22.00 arasında en yüksek birim fiyata sahip zaman dilimidir. Gece ise, bu tarifenin en avantajlı olduğu saatlerdir. 22.00-06.00 aralığında elektrik kullanımının birim fiyatı ucuz olur. 

Eğer geceleri elektrik kullanımınız daha fazlaysa ve yaşadığınız yer gece elektrik kullanımına uygunsa, üç zamanlı tarife geçmek sizin için daha uygun olacaktır. Bu tarifeye geçmek için yapmanız gereken elektrik tedarikçinize yalnızca yazılı bir başvuruda bulunmaktır. Başvurudan bir sonraki faturalama döneminden itibaren tarifeniz geçerli olacaktır. Eğer günün puant diliminde, yani saat 17.00-22.00 aralığında elektrik kullanımınız yoğunsa, tek zamanlı tarifede kalmanız daha mantıklı olacaktır. Hangi tarifeye tabii olduğunuzu faturanızın üst kısmında bulunan tüketici bilgisi başlığı altındaki abone ya da müşteri grubu satırını inceleyerek öğrenebilirsiniz. Tarife değişikliğinizi hayat şartlarınızı değerlendirdikten sonra yapmanız, seçiminizden en yüksek faydayı sağlamanız için önemlidir.