Biriktirme Alışkanlığı Kazanarak Nasıl Tasarruf Edersiniz?

Biriktirme Alışkanlığı Kazanarak Nasıl Tasarruf Edersiniz?
Kategori: Enerji, Tasarruf, Yasam TarziEtiketler enerji, tasarruf
Tarih: 22.02.2021
Paylaş

Belki de sadece hatıraları biriktirme alışkanlığınız vardır. Ancak biriktirmenin başka yolları da var.

Biriktirme alışkanlığının temelinde, ne biriktirirseniz biriktirin, kaynaklarınızın sınırlı olduğunun farkına varmak ve elinizdekinin kıymetini bilmek yatar.

Örneğin konu harcamalarınız olduğunda, içinizde bir yerlerde hep daha fazlasına sahip olma isteğiniz yatarken para biriktirmek oldukça zor gelir. Hem istediğiniz pek çok şeye sahip olmak hem de uzun vadeli isteklerinizi gerçekleştirmek için kenarda paranız olduğunu bilmek istersiniz. Ancak kabul etmesek de biliriz ki maddi kaynaklarımız sınırlıdır. Biriktirme alışkanlığı edinebilmek için öncelikle bu durumla yüzleşmek gerekir.

Aynı şekilde evimizde kullandığımız enerji kaynaklarımız da sınırlıdır. Faturasını ödediğimiz sürece istediğimiz kadar elektrik, su, doğalgaz vs. kullanabiliriz diye düşünmemekte fayda var. Eğer dünyanın da kaynaklarının sınırlı olduğu bilincini kazanırsak odadan çıkarken ışıkları kapatmak, banyoda ısınması için boşa akıttığımız suyu çiçekler için kullanmaya başlamak, evde olmadığımız zamanlarda doğalgazı kapatmak gibi alışkanlıklar kendiliğinden oluşacaktır.

O yüzden biriktirmede mesele boş kavanozlarınızı atmayın, yumurta kartonlarını çocuklarınıza oyuncak yaparak değerlendirin gibi anlık çözümlerden ziyade bu alışkanlığı kazanabilmektir. Sonrasında siz kendi kaynaklarınıza göre bir çözüm yolu bulabilirsiniz.

Biriktirme alışkanlığını kazandıktan sonra ise tasarruf kendiliğinden gelir.  Tasarruf kelimesinin TDK’da iki anlamı vardır; birincisi bir şeyi dilediği biçimde kullanma yetkisi, diğeri ise tüketilecek bir şeyi dikkatli kullanma ve idareli harcamadır.  Tasarrufu ikinci anlamında anlayın 🙂