Bir Kişiye Dokununca Elektrik Çarpması Neden Olur?

Bir Kişiye Dokununca Elektrik Çarpması Neden Olur?
Kategori: Enerji
Tarih: 22.07.2022
Paylaş

Elektrik çarpması sık sık yaşadığımız bir durumdur. Bazen bir kapı koluna, bir sandalyeye veya başka bir kişiye dokunmak bile hafif bir elektrik çarpması hissetmemize neden olabilir. Bu minik çarpılmanın bilimsel adı, statik elektrik olarak da bilinen triboelektrik etkidir.

Peki neden bu elektrik boşalmasını hissediyoruz? Bu gizemi ortaya çıkaralım. Her şey bir atomla başlıyor.

Etrafımızda gördüğümüz her şey, bildiğimiz gibi atomlardan oluşur. Atomlar, pozitif yüklü protonlar, negatif yüklü elektronlar ve nötr nötronlar içerirler. Çoğu zaman, bir atom nötrdür, bu da aynı sayıda proton ve elektrona sahip oldukları anlamına gelir. Fakat iki atom sürtünmeye girerse, bunlardan biri negatif yüklerini kaybederken diğeri kazanabilir. O anda oluşan dengesizliğe statik elektrik adını veririz.

Birine dokunduğunuzda oluşan bu şoklar, elektrik dengesini yeniden kurmak için pozitif yüklü bir nesneye geçen elektron akımından başka bir şey değildir. Yani elektronlar, başka bir nesnenin veya kişinin pozitif yükleri tarafından çekilir. Bunun tersi de gerçekleşebilir. Özetle, hissettiğimiz şok elektronların hızlı hareketinin bir sonucudur.

Bu elektron sıçramasında havanın da payı vardır. Elektrik yükü en çok kış aylarında veya iklimin kuru olduğu zamanlarda oluşur. Hava kuruduğunda boşalmayı bekleyen elektronlar cildimizin yüzeyinde bulunurlar. Yaz aylarında veya yağmur yağarken havadaki nem, negatif yüklü elektronları yok eder ve nadiren elektrik yükünü hissederiz.

Minik çarpılmaların nedeni genelde elektriğin çok iyi dolaşmadığı yalıtım malzemelerinde biriken aşırı elektrik yüküdür. Bu yalıtkan malzeme, pozitif yüklü başka herhangi bir nesneyle temas ettiğinde elektronları serbest bırakır ve bu şoka neden olur. Statik elektrik saniyede 186,282 mil olan ışık hızında hareket eder. Fakat elektrik çarpmasından korkmanıza gerek yok. Statik elektrik, yıldırım gibi daha büyük ölçekte olmadığı sürece yüksek akıma neden olmaz.